Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Cumhuriyet: Αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το εμπάργκο των ΗΠΑ, η Τουρκία θα έχει πρόβλημα

 «Δύσκολα» βάζουν στην Άγκυρα οι προ ημερών αμερικανικές κυρώσεις, επηρεάζοντας άμεσα την τουρκική αμυντική βιομηχανία. «Εάν δεν βρεθεί ...

 «Δύσκολα» βάζουν στην Άγκυρα οι προ ημερών αμερικανικές κυρώσεις, επηρεάζοντας άμεσα την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

«Εάν δεν βρεθεί λύση με τον Τζο  Μπάιντεν για τις αμερικανικές κυρώσεις λόγω των S-400, η κατάσταση θα εξελιχθεί δύσκολα για την Τουρκία» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, που παρουσιάζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αμυντική τους βιομηχανία, λόγω του εμπάργκο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι εξοπλιστικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας, για την παραγωγή του άρματος μάχης Altay Tank, εθνικού πολεμικού αεροσκάφους και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, εισέρχονται σε προβληματική περίοδο, που θα ενταθεί περαιτέρω, ειδικά αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Το εν λόγω φιλόδοξο project παραγωγής αρμάτων μάχης έχει «κολλήσει στη λάσπη» λόγω του «παγώματος» των εξαγωγών κινητήρων από τη Γερμανία, που δημιουργεί επίσης εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση.

Παράλληλα αναφέρεται πως θα υπάρξει πρόβλημα και για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων που παράγει η Τουρκία, με μείωση εισόδων, ενώ το εμπάργκο από ΗΠΑ - και πιθανώς από χώρες της Ε.Ε. που θ’ ακολουθήσουν - θ’ αναγκάσουν την Άγκυρα να διαθέσει ακόμη περισσότερα κονδύλια για εσωτερική έρευνα και παραγωγή αμυντικών συστημάτων.

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρόεδρο της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαϊλ Ντεμίρ και κατά τριών ακόμη μελών του οργανισμού.

Επίσης, περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

Σε δήλωσή του, ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.