Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σύνοδος Κορυφής: Μάχη μέχρι την ύστατη στιγμή για τις κυρώσεις στην Τουρκία... Μάχη Μέρκελ για δάσωση Ερντογάν...

Σκληρή θα είναι, όπως φαίνεται, η μάχη για να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όσο το δυνατόν πιο...





Σκληρή θα είναι, όπως φαίνεται, η μάχη για να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά: “Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας, διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ”.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επέλεγε ένα λατινικό ρητό για να “υπενθυμίσει” πως η συμφωνία για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας -εφόσον συνέχιζε τις παραβατικές ενέργειές της- είναι ήδη ειλημμένη από τον περασμένο Οκτώβριο, λέγοντας πως οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται: Pacta sund servanda.

«Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουνε συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sund servanda», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως το θέμα της Τουρκίας και γενικότερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, δηλαδή αργά το βράδυ.

Η Μέρκελ κάνει τα πάντα για να… σώσει την τουρκία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται πως θα στηρίξει μια λύση «συμβιβασμού». Το Βερολίνο, έχει καταστεί σαφές ότι δεν επιθυμεί σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όμως έχει να «αντιμετωπίσει» τους ευρωπαίους εταίρους στην περίπτωση που «σπάσει» την κοινή γραμμή. Η Άνγκελα Μέρκελ ίσως προτείνει την μικρή διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία που αφορά εταιρείες ακόμη και πρόσωπα -μοντέλο Λευκορωσίας-, και στη συνέχεια παραπέμψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου όπου θα συνυπολογιστεί-αξιολογηθεί η συμπεριφορά της για αυτό το διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.