Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιερουσαλήμ: Στο «φως» λουτρό από τον Κήπο της Γεσθημανής που πέρασε την τελευταία του νύχτα ο Ιησούς

Η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός πέρασε στον Κήπο της Γεσθημανής την τελευταία του νύχτα – Στο σημείο εντοπίστηκαν τα ερείπια βυζαντ...

Η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός πέρασε στον Κήπο της Γεσθημανής την τελευταία του νύχτα – Στο σημείο εντοπίστηκαν τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας που πιστεύεται ότι καταστράφηκε στις σταυροφορίες

Ένα σημαντικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της Ισραηλινής Εφορίας Αρχαιοτήτων στον Κήπο της Γεσθημανής στην Ιερουσαλήμ, εκεί που η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός πέρασε την τελευταία του νύχτα.


Αρχαιολόγοι εντόπισαν μέσα στα ερείπια ένα λουτρό, 2.000 ετών, που θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για καθαριότητα, ενώ βρέθηκαν και τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας που πιστεύεται ότι καταστράφηκαν στις Σταυροφορίες.


Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα ερείπια του τελετουργικού λουτρού, στη Γεσθημανή, μαζί με τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν το νερό, στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών.


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το λουτρό χρησίμευε για την καθαριότητα των εργαζομένων στις ελιές και σε αυτούς που ανέβαιναν στον λόφο για να προσευχηθούν. Η προσεκτική εξέταση της τοποθεσίας ξεκίνησε όταν βρέθηκαν κατάλοιπα από μία σήραγγα των Φραγκισκανών, που είναι και οι ιδιοκτήτες της σύγχρονης εκκλησίας της Γεσθημανής.


Ο Ιησούς προσευχήθηκε στον Κήπο της Γεσθημανής μετά τον Μυστικό Δείπνο


Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Κήπος της Γεσθημανής ήταν το σημείο που ο Ιησούς πήγε να προσευχηθεί μετά τον Μυστικό Δείπνο, πριν προδοθεί από τον Ιούδα Ισκαριώτη. Το λουτρό δεν περιβάλλεται από κτήρια. Κάτι τέτοιο μαρτυρά την ύπαρξη γεωργικής βιομηχανίας εδώ και 2.000 χρόνια, που ενδεχομένως παρήγαγε λάδι ή κρασί, δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής στους Times.


«Οι εβραϊκοί νόμοι υποχρέωναν τους εργάτες που εμπλέκονταν στην παραγωγή λαδιού και κρασιού να καθαριστούν» ανέφερε. Το τελετουργικό λουτρό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αυτούς που προσεύχονταν ή περπατούσαν μέχρι τον επόμενο λόφο που υπήρχε εβραϊκή εκκλησία.


Με βάση την Καινή Διαθήκη, ο Κήπος της Γεσθημανής ήταν το σημείο όπου ο Ιησούς προσευχήθηκε πριν την προδοσία του και συνελήφθη από τους Ρωμαίους, πριν οδηγηθεί στη σταύρωση.


Το όνομα του Κήπου της Γεσθημανής προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Gat Shmaním» (ελαιοτριβείο). Ακόμη και σήμερα αρκετά ελαιόδεντρα διατηρούνται στον περίβολο της εκκλησίας.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο Ιησούς ενδέχεται να πλύθηκε στο τελετουργικό λουτρό πριν περπατήσει στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί.

Βρέθηκαν τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας 1.500 ετών

Πέραν του λουτρού 2.000 ετών, η ομάδα των αρχαιολόγων εντόπισε ερείπια μιας περίτεχνης εκκλησίας βυζαντινής περιόδου, 1.500 ετών και ένα μεγάλο μοναστήρι ή ξενώνα που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από τους προσκυνητές την περίοδο των Σταυροφοριών.

Στοιχεία που υπάρχουν στην τοποθεσία μαρτυρούν ότι η εκκλησία καταστράφηκε τον 12ο αιώνα, πιθανώς κατά την κατάκτηση της περιοχής από τη δυναστεία των Αββασιδών χαλίφηδων το 1187, που κατέλαβε τα Ιεροσόλυμα από τους Σταυροφόρους και διέταξε την καταστροφή των εκκλησιών της πόλης. Ο Σουλτάνος ζήτησε μάλιστα να χρησιμοποιηθούν οι πέτρες των εκκλησιών για να ανακαινίσει τα τείχη της πόλης. Αρχαιολόγος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε και ίσως ιδρύθηκε ενόσω η Ιερουσαλήμ ήταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία, γεγονός που δείχνει ότι οι Χριστιανοί συνέχισαν το προσκύνημα και αυτήν την περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.