Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ... Αμερικανοί Γερουσιαστές: «Η τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, στηρίζει την Χαμάς & έστειλε μισθοφόρους στο Αρτσάχ»

    Τα όρια της τουρκικής νεο-οθωμανικής επεκτατικότητας έδειξαν τα αμερικανικά κέντρα εξουσίας στον Τούρκο πρόεδρο, αφού θίγονται συμφέροντ...

   


Τα όρια της τουρκικής νεο-οθωμανικής επεκτατικότητας έδειξαν τα αμερικανικά κέντρα εξουσίας στον Τούρκο πρόεδρο, αφού θίγονται συμφέροντα των ΗΠΑ με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε όλον τον κόσμο (και στην Α.Μεσόγειο), ενώ δίνεται και το “κακό” παράδειγμα σε άλλους επίδοξους “συμμάχους” να θελήσουν να πράξουν το ίδιο μελλοντικά.

Ούτε ο Τραμπ ούτε φυσικά ο Μπάιντεν, κινήθηκαν αποφασιστικά για να επιβληθούν κυρώσεις στην επικίνδυνη για την δύση Τουρκία, αλλά το σχέδιο εκπορεύτηκε από τα πραγματικά κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ, τα οποία για τα δικά τους συμφέροντα βάζουν τέλος στα νεο-Οθωμανικά όνειρα της Άγκυρας, ενώ έπεται και συνέχεια.

Με “όχημα” το Κογκρέσο, τα ίδια κέντρα επικρίνουν σφοδρότατα την Τουρκία για έξι κύριες τουρκικές παραβιάσεις, σύμφωνα με δήλωση Γερουσιαστών από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.

Ο πρόεδρος της δημοκρατικής επιτροπής Eliot Engel και ο Ρεπουμπλικανός, Michael McCaul, εξέφρασαν την «σοβαρότατη ανησυχία» τους για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία ο επόμενο διάστημα. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Σώματος των ΗΠΑ επέκρινε την κυβέρνηση της Τουρκίας την Τετάρτη, στοχοποιώντας έξι τομείς της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, οι οποίες «υπονομεύουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ» και την δύση.

«Ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε την πραγματική αξία σε μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, οι αποσταθεροποιητικές ενέργειές της τουρκικής κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστούν πιο έντονα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τους για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να απαιτήσουν από την Τουρκία να αντιστρέψει την πορεία της άμεσα", συνέχισε η ανακοίνωση.

Οι ίδιοι ανέφεραν έξι τομείς της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που παραβιάζουν τα “εσκαμμένα”.

Πρώτον, την απόκτηση του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο «θέτει σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και υπονομεύει τη συλλογική υπόσχεση άμυνας της συμμαχίας».

Τη Δευτέρα, είχαμε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για αγορά και δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Μόσχα.

Δεύτερον, η Τουρκία κατηγορείται για την στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, με την οποία «διακινδυνεύεται η αντιστροφή κρίσιμων ωφελημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους τοπικούς εταίρους της στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του ISIS, ενώ επιδείνωσε την υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση».

Τρίτον, κατηγορείται ευθέως ο Τούρκος Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πυροδότησε παγκόσμιες συγκρούσεις, ενώ "σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έστειλε Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

Τέταρτον, οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης την σύγκρουση που επιδιώκει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία ανέφεραν ότι η Άγκυρα διαταράσσει τις διατλαντικές σχέσεις με Ελλάδα-Κύπρο.

«Η Τουρκία έκανε έρευνα για πόρους υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα που διεκδικεί επίσης η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και η Κύπρος, βασικός διατλαντικός εταίρος», ανέφερε η ανακοίνωση των Αμερικανών που θεωρεί κακώς ως αμφισβητούμενα τα ύδατα στην Α.Μεσόγειο.

Πέμπτον, τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου ανέφεραν επίσης τις απαράδεκτες σχέσεις της Άγκυρας με την παλαιστινιακή μάδα Χαμάς, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο Ερντογάν «φιλοξένησε ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που έχουν κατονομαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκράτες για τις δραστηριότητες τους».

Τον Αύγουστο, ο κ. Ερντογάν φιλοξένησε μια αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον αρχηγό της, Ισμαήλ Χανίεχ, ενώ σε αυτήν συμμετείχε ο υπαρχηγός της οργάνωσης Saleh Al Arouri, ο αρχηγός της Χαμάς στο εξωτερικό Maher Salah, ο επικεφαλής της θρησκευτικής πτέρυγας της οργάνωσης, Ezzat Al Rihiq, και ο εκπρόσωπός της οργάνωσης στην Τουρκία, Jihad Yaghmor.

Η ανακοίνωση του Κογκρέσου εκδόθηκε πέντε εβδομάδες πριν αναλάβει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Έκτον, οι Αμερικανοί Γερουσιαστές επέκριναν επίσης τις πολιτικές του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, αναφέροντας ότι αυτές «υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας εδραιώνοντας τη δική του εξουσία, υπονομεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και… στοχεύουν στο τοπικά απασχολούμενο προσωπικό σε προξενεία των ΗΠΑ με αβάσιμες ποινικές κατηγορίες».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ακολουθήσει αυτήν την πολιτική κατά της Τουρκίας, διότι αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας του, όσο και να θέλει να “χρυσώσει το χάπι” στην Άγκυρα.

Το ινστιτούτο RAND από το καλοκαίρι έχει δώσει το στίγμα για την σημερινή Τουρκία χωρίς κορώνες ή οτιδήποτε άλλο: “Η Τουρκία είναι απαραίτητη σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ όχι όμως με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ στην εξουσία". pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.