Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η AstraZeneca πέτυχε… κατά λάθος 90% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο για τον κορονοϊό! Στο «φως» όλα τα στοιχεία

Κι ενώ οι φαρμακευτικοί κολοσσοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, οι ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο για...

Κι ενώ οι φαρμακευτικοί κολοσσοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, οι ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο για να μπει… τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας αυξάνονται.



Στην Βρετανία ξεκίνησαν ήδη από νωρίς το πρωί της Τρίτης, 08.12.2020, οι μαζικοί εμβολιασμοί και μια έρευνα έρχεται στο “φως” για να αναλύσει το εμβόλιο που ετοιμάζουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Astrazeneca.


Ένα εμβόλιο που με βάση την ανεξάρτητη ανάλυση που δημοσιεύει το βρετανικό Sky News, είναι “ασφαλές και αποτελεσματικό” και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εξέλιξη της πανδημίας.


Η εις βάθος μελέτη αναλύει στοιχεία της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου, με τους επιστήμονες που εργάζονται για την δημιουργία του να τονίζουν την σημασία της διαφάνειας σε ό, τι αφορά τα δεδομένα που δημοσιεύονται στην επιστημονική κοινότητα.



Ελπίζουν πως το εμβόλιο αυτό θα εγκριθεί στην Βρετανία “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, ενώ ήδη είναι γνωστό πως 12.000 εθελοντές έχουν λάβει μέρος στις δοκιμές που διεξήχθησαν τόσο στο “νησί”, όσο και στην Βραζιλία.


εμβόλιο

Το… λάθος που έφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90%!

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δείχνουν πως κατά μέσο όρο το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70,4%. Σε ένα γκρουπ εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκαν οι δύο δόσεις του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 62,1%. Σε ένα άλλο γκρουπ, ωστόσο, στο οποίο κατά λάθος (!) χορηγήθηκε μισή δόση αντί ολόκληρης, η αποτελεσματικότητα “εκτοξεύτηκε” στο 90%! Ακολούθως, τα δεδομένα κατατέθηκαν σε ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο προς έγκριση.


Ο καθηγητής Andrew Pollard, διευθυντής της Oxford Vaccine Group και επικεφαλής ερευνητής της Oxford Vaccine Trial, δήλωσε: «Σήμερα, δημοσιεύσαμε την ανάλυση της τρίτης φάσης που δείχνει ότι αυτό το νέο εμβόλιο έχει ένα καλό ποσοστό ασφάλειας κι αποτελεσματικότητας απέναντι στον κορονοϊό. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες απέναντι στους εθελοντές που εργάστηκαν μαζί μας τους τελευταίους 8 μήνες και μας οδήγησαν σε αυτό το ορόσημο.


Πετάνε… στα σύννεφα

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι τόσο απλό, όσο και φθηνό στην παραγωγή και μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες με χαμηλό κόστος. Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, μάλιστα, δεν χρειάζεται να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.


Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sarah Gilbert, περιέγραψε την σημερινή μέρα ως “ενδεχομένως την καλύτερη του 2020”.


“Ελπίζουμε πως το εμβόλιο θα μπορεί σύντομα να ξεκινήσει να σώζει ζωές”, συμπλήρωσε την ώρα που οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, με το ερώτημα για πόσο διάστημα προκαλεί ανοσία και κατ’ επέκταση κατά πόσο θα πρέπει να το ξανακάνουν οι άνθρωποι μετά από κάποιο διάστημα, να παραμένει.


Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100.000.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.



Το προσωπικό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζει το εμβόλιο της Pfizer

Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εκτιμούν σε αναφορά που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech κατά της Covid-19 δεν παρουσίασε κίνδυνο ασφάλειας που να εμποδίζει την έγκρισή του, η οποία μπορεί να αποφασιστεί έως το τέλος της εβδομάδας.


Τα δεδομένα ασφαλείας από 38.000 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή του εμβολίου με διάμεση παρακολούθηση διάρκειας δύο μηνών “υποδηλώνουν ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένου προβλήματος ασφάλειας το οποίο θα εμπόδιζε” την άδεια έκτακτης ανάγκης, γράφουν οι ειδικοί της FDA σε αναφορά που δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από μια δημόσια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της υπηρεσίας για τα εμβόλια.



Οι παρενέργειες

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι ακόλουθες σε 43.252 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων 12 ετών και άνω: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%).


Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%)


Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθόλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.


Εκτός από τις μη σοβαρές παρενέργειες στα άτομα κάτω των 55 ετών, αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ατόμων είναι γενικότερα πιο ενεργό, η FDA σημειώνει ότι το εμβόλιο, BNT162b2, είναι ασφαλές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την αρχική παρουσία παθολογιών.


Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η FDA επιβεβαιώνει το πολύ υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο 95%, το οποίο είχε ανακοινωθεί από την Pfizer και την BioNTech.


Ένα νέο στοιχείο προέκυψε σε αυτήν την ανάλυση: το εμβόλιο φαίνεται να είναι όχι μόνο πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της Covid-19 έπειτα από δύο δόσεις, αλλά και στην πρόληψη της Covid-19 έπειτα από την πρώτη δόση, καθώς και σε εκείνους που είχαν μολυνθεί πριν από τον κορονοϊό, “αν και τα διαθέσιμα δεδομένα για αυτά τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν οριστικά συμπεράσματα”.


Η FDA προβλέπει ότι θα περιμένει τη συνεδρίαση της επιτροπής την Πέμπτη πριν λάβει την απόφασή της για το εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.


Φωτογραφίες από: Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.