Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορωνοϊός: Σημαντικά βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα μετά από 7 εβδομάδες lockdown - «Αγκάθι» οι διασωληνωμένοι

Γιατί δεν μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι - Κρίσιμο στοιχείο η συνέχεια στη μείωση των κρουσμάτων - Γεωγ...

Γιατί δεν μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι - Κρίσιμο στοιχείο η συνέχεια στη μείωση των κρουσμάτων - Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων της Δευτέρας

Την αργή αλλά σταθερή υποχώρηση του επιδημικού κύματος αποτυπώνουν τα στοιχεία της σημερινής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με αυτή, καταγράφηκαν 526 νέα κρούσματα κορωνοϊού επί συνόλου 11.861 ελέγχων (τεστ μοριακά και αντιγονικά). Μία εβδομάδα νωρίτερα, την περασμένη Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί και πάλι τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, 639, -αν και στη συνέχεια για τις επόμενες τρεις ημέρες ο αριθμός έγινε πάλι τετραψήφιος- επί συνόλου 11.979 τεστ.


Με δεδομένο ότι η Δευτέρα έχει αναδειχθεί ως η ημέρα της εβδομάδας που επιβεβαιώνονται τα λιγότερα τεστ, καθώς συσχετίζονται με τις μειωμένες προσελεύσεις πολιτών για έλεγχο το Σαββατοκύριακο, είναι προφανές πως η σύγκριση της πρώτης εργάσιμης ημέρας της εβδομάδας με εκείνη προ επταημέρου μπορεί να επιτρέψει με κάποια ασφάλεια το συμπέρασμα για την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού. Σήμερα με περίπου ίδιο αριθμό ελέγχων έχουν καταγραφεί 113 κρούσματα λιγότερα σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης Δευτέρας.


Ωστόσο, τα τετραψήφια νούμερα των κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας όπως και τα υψηλά, τριψήφια της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου (916 και 901 αντίστοιχα) προοιωνίζουν τη συνήθη εικόνα για την Τρίτη, δηλαδή αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον σημερινό αριθμό.


Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική εικόνα αν ειδωθεί μέσα από το πρίσμα των νέων κρουσμάτων θεωρείται σημαντικά βελτιωμένη – αν και δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η χώρα διανύει την έβδομη εβδομάδα του lockdown, με τις περιοχές της Κοζάνης, του Ασπροπύργου, της Φυλής και της Μάνδρας να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέσα στο καθολικό «απαγορευτικό».


Γιατί δεν κάμπτεται ο δείκτης των διασωληνωμένων


Μέσα από την οπτική του «σκληρού δείκτη» των διασωληνωμένων, όμως, η εικόνα αλλάζει. Ο αριθμός των 505 διασωληνωμένων ασθενών με βαριές επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19, αποδεικνύεται πραγματικά ένας «σκληρός» αριθμός που δεν παρουσιάζει εύκολα κάμψη.


Οι ειδικοί κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας προ δεκαημέρου είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων, ενδεχομένως θα μειωνόταν και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ – από περίπου 550 που ήταν τότε είχε εκτιμηθεί ότι τα Χριστούγεννα ο απολογισμός θα ήταν 300 διασωληνωμένοι.


Πλέον, πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα το τοπίο στις ΜΕΘ με τους 505 διασωληνωμένους δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά. Η υποχώρηση αυτού του δείκτη θα γίνεται με αργό ρυθμό για τις επόμενες 3 με 5 εβδομάδες. Αν αναλογιστούμε ότι κάθε ασθενής παραμένει στη ΜΕΘ για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών, που μπορεί να παραταθεί έως και δύο εβδομάδες, γίνεται αντιληπτό πόσο αργά επιτυγχάνεται η όποια κάμψη σε αυτό το πεδίο και γιατί θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για την αποσυμπίεση των ΜΕΘ και τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων.


Κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου αυτού βεβαίως αποτελεί το να συνεχιστεί η υποχώρηση και των κρουσμάτων και ο περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς η οποιαδήποτε έξαρση της επιδημίας θα πυροδοτήσει νέο «κύμα» ασθενών προς τις ΜΕΘ.


Από τους σημερινούς 505 διασωληνωμένους, περισσότεροι από τους μισούς (σχεδόν 60%) είναι έπειτα από πολύ καιρό ηλικίας 65 χρόνων και άνω. Το 38,4%, δηλαδή 194 ασθενείς, είναι στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων, και τέλος, σήμερα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των διασωληνωμένων ηλικίας 18-39 χρόνων – είναι μόλις 11 ενώ είχαν φτάσει και τους 23 στο τέλος Νοεμβρίου.


Το πεδίο των θανάτων δυστυχώς «διευρύνεται» συνέχεια. Το σύνολο των θυμάτων είναι πλέον 4.257 με τα 1.851 να έχουν καταλήξει μέσα στον Δεκέμβριο. Σήμερα κατέληξαν 85 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 9 ήταν ηλικίας 34 έως 59 χρόνων. Μάλιστα σε ό,τι αφορά 34χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο της Βέροιας, 46χρονο που πέθανε στο ΑΧΕΠΑ και 58χρονο στο νοσοκομείο Βόλου δεν αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα.


Η κατανομή των κρουσμάτων


Από τα 526 κρούσματα, τα μισά αφορούν τις μητροπολιτικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 134 και 118 κρούσματα αντίστοιχα.


Τα κρούσματα του Λεκανοπεδίου, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως: 11 από την Ανατολική Αττική, 28 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 24 από τη Δυτική Αττική, 13 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 31 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 9 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας και 18 από τον Πειραιά.


Τα υπόλοιπα κρούσματα, κατανέμονται σε επιπλέον 38 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις δέκα εξ αυτών να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.


Η Κοζάνη μετρά 26 κρούσματα – αναμένεται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να αποδώσουν την επόμενη εβδομάδα. Η Ημαθία παραμένει σταθερά στον επιδημιολογικό χάρτη με 15 κρούσματα, όπως και άλλες περιοχές της Μακεδονίας – Καβάλα (14), Ξάνθη (19), Ροδόπη (11), Σέρρες (10).


Από τη Θεσσαλία οι δύο περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι η Λάρισα (10) και τα Τρίκαλα (17). Τέλος, 14 κρούσματα καταγράφηκαν στη Βοιωτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.