Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2020

190 εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη: Πώς και που θα γίνεται ο εμβολιασμός

Συνολικά 190 εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού από τις αρχές του 2021, ενώ κάθε υγειονομικός υπάλληλος θα χορηγεί 42 εμβόλια την ημέρα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς αρχικά στους υγειονομικούς και στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα.

«Εμείς θα έχουμε 190 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την τέταρτη υγειονομική περιφέρεια, εκ των εκ των οποίων τα 43 θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός βαρδιών για όλη την τέταρτη ΥΠΕ είναι 272. Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο δεν θα λειτουργεί μια βάρδια. Μπορεί να λειτουργούν ταυτόχρονα δύο, τρεις, τέσσερις, οκτώ. Ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης που φέρει το κάθε κέντρο υγείας και φυσικά της στελέχωσης που διαθέτει». Αυτά τα στοιχεία έδωσε, μιλώντας στο ThessToday.gr, η υποδιευθύντρια της 4ης ΥΠΕ και γιατρός, Ειρήνη Χατζοπούλου.

Εμβολιαστικά κέντρα – Θεσσαλονίκη: Έτσι θα γίνεται ο εμβολιασμός

Η προϊσταμένη του υγειονομικού προσωπικού του κέντρου υγείας 25ης Μαρτίου, κα. Μαρία Ντούλα, μας έδωσε αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός.

«Κάθε ένας πολίτης που θα προσέρχεται στο κέντρο υγείας μας θα δηλώνει το όνομά του γιατί θα υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού. Ένας συνάδελφος υγειονομικός θα τον θερμομετρά. Θα προχωράει, θα υπάρχει ένας διοικητικός υπάλληλος έξω στο γραφείο όπου θα γίνεται η ηλεκτρονική καταγραφή κάθε προσερχομένου πολίτη. Όταν πάρει το ΟΚ από εκεί θα υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, θα μπορεί να δει τον πολίτη. Και στη συνέχεια θα έρχεται στο εμβολιαστικό όπου θα κάνει το εμβόλιο. Μετά θα τον κρατάμε για περίπου 10′ λεπτά στην αίθουσα αναμονής όπως την έχουμε χωρίσει, αν τυχόν ζαλιστεί και χρειαστεί κάτι. Και στη συνέχεια θα είναι έτοιμος να γυρίσει στη δουλειά του».

Εμβολιαστικά κέντρα – Θεσσαλονίκη: Πώς θα φυλάσσονται τα εμβόλια

Όσον αφορά τα εμβόλια και τα ψυγεία όπου θα φυλάσσονται δήλωσε τα εξής: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν ειδικοί καταψύκτες, κάπου κεντρικά στη Θεσσαλονίκη. Κάποια εταιρεία θα αναλάβει τη μεταφορά, τηρώντας όλες τις συνθήκες συντήρησης του εμβολίου και θα διανέμονται στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου υπάρχει ένα ψυγείο με καταγραφέα θερμοκρασίας. Τα συγκεκριμένα ψυγεία θα είναι σε πρίζες όπου θα παίρνουν ηλεκτροδότηση από γεννήτρια για οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος, αν και εφόσον συμβεί. Και για τις απλές ανάγκες κάθε εμβολιαστικού κέντρου θα έρχονται απλά ψυγεία συντήρησης στα οποία πάλι θα υπάρχει καταγραφέας για τις καθημερινές ανάγκες. Κάθε υγειονομικός θα εμβολιάζει 42 άτομα. Εδώ στο ιατρείο Βότση θα υπάρχουν τέσσερις υγειονομικοί που θα εμβολιάζουν ταυτόχρονα τον κόσμο. Δηλαδή μιλάμε για 167 άτομα ημερησίως σε κάθε βάρδια».

Εμβολιαστικά κέντρα – Θεσσαλονίκη: Πού βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Η προϊσταμένη μάλιστα ανέφερε και ποια θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη. «Το κέντρο υγείας μας διαθέτει δέκα εμβολιαστικά κέντρα, τέσσερα στεγάζονται εδώ στο ιατρείο Βότση, Εθνικής Αντιστάσεως 62, στον τρίτο όροφο, τέσσερα θα λειτουργούν στο ιατρείο μας που βρίσκεται στην Καλαμαριά, Καλλίδου και Τραπεζούντας γωνία, και άλλα δύο θα λειτουργούν ένα πρωί και ένα απόγευμα στην δεύτερη και τρίτη ΤΟΜΥ, η οποία στεγάζεται αρχαιολογικού μουσείου και Πραξιτέλους γωνία. Έτσι καλύπτουμε όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη».

Και πρόσθεσε: «Προς το παρόν ξέρουμε πως οι εμβολιασμοί θα είναι πρωινοί, όμως είμαστε σε ετοιμότητα, είτε να διευρύνουμε το ωράριό μας είτε να προσθέσουμε εμβολιαστικά, εάν και εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση του κόσμου».

Σημείωσε δε πως οι πολίτες θα λαμβάνουν κάποιο μήνυμα και θα μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού τους. «Θα υπάρχει κάποιο μήνυμα SMS που θα αποσταλεί και θα ενημερώνονται οι πολίτες. Θα έχουν τη δυνατότητα είτε ηλεκτρονικά μέσω του υπολογιστή είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή ακόμα και μέσω τηλεφώνου, να κλείνουν τα ραντεβού τους και να τα επιβεβαιώνουν έτσι ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία και συνωστισμός».

« Προηγουμενη
Επομενη »