Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λουκέτο στα θρησκευτικά σχολεία του Γκιουλέν στην Αλβανία

Η Αλβανία αποφάσισε να βάλει οριστικό "λουκέτο" σε τρία σχολεία τα οποία ανήκουν στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ...



Η Αλβανία αποφάσισε να βάλει οριστικό "λουκέτο" σε τρία σχολεία τα οποία ανήκουν στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, άσπονδου εχθρού - πάλαι ποτέ στενού συμμάχου - του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, όπως ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του, αποφάσισε να κλείσει τα θρησκευτικά λύκεια (μαντράσα) Hafiz Abdullah Zemblaku στην Κορυτσά και Ali Korca στην Καβάγια, καθώς και το Διεθνές Σχολείο Memorial στα Τίρανα, το οποίο διαθέτει τμήματα τόσο δημοτικού όσο και γυμνασίου - λυκείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στις 16 και 23 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο FETO (Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση) για το δίκτυο "Χιζμέτ" (Υπηρεσία) του Φ. Γκιουλέν, το τελευταίο είχε αυξήσει την επιρροή του στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια μέσω του Ιδρύματος Sema.

Σε συνεργασία με την αλβανική μουσουλμανική κοινότητα, η οργάνωση φέρεται να είχε αναλάβει τη λειτουργία πολλών θρησκευτικών σχολείων στη χώρα, μεταξύ αυτών και εκείνων που τώρα αποφάσισε να κλείσει η κυβέρνηση Ράμα.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που κλείνουν με την απόφαση είναι υποχρεωμένα να παράσχουν στους μαθητές τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετεγγραφή τους σε άλλες σχολικές μονάδες.

Η απόφαση αναμένεται να εφαρμοστεί με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αλβανίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και το κυρίαρχο στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται ο τελευταίος κατηγορούν το δίκτυο του Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά 251 άνθρωποι.

Το ίδιο το δίκτυο και ο ηγέτης του αρνούνται κάθε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι "γκιουλενιστές" φέρονται να διείσδυαν επί δεκαετίες στους μηχανισμούς του τουρκικού στρατού, της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί από τον Τ. Ερντογάν και το AKP την πρώτη δεκαετία της εξουσίας τους για την "μάχη" με τους κοσμικούς κεμαλιστές εντός του κρατικού μηχανισμού.

Από το 2011 και ιδιαίτερα από το 2013, ωστόσο, τα δύο ισλαμιστικά ρεύματα ήρθαν σε σύγκρουση και πλέον το τουρκικό κράτος διώκει ανηλεώς εντός και εκτός Τουρκίας τους ακολούθους του ρεύματος Γκιουλέν.


Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.