Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: «Εκτός πραγματικότητας ορισμένες αποφάσεις»... Τι αναφέρει για τις διερευνητικές

Ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "αν και ...




Ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία στα Συμπεράσματα ωστόσο εντοπίζουν και ορισμένα πράγματα που «απέχουν από την αλήθεια". Επίσης απορρίπτει και τις όποιες απειλές για κυρώσεις. "Εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις, αυτό δεν θα μας αποτρέψει. Αντίθετα αυτό θα αυξήσει την αποφασιστικότητά μας" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Αν και οι αποφάσεις για τη χώρα μας που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, πολλά πράγματα απέχουν από την αλήθεια. Στο κείμενο, από τη μια πλευρά, ορισμένες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είναι παράδειγμα του πώς οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. "Είναι θετικό ότι το κείμενο αναφέρεται στην απόφαση επανάληψης διερευνητικών συνομιλιών. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση δεν είναι μόνο για καθορισμό θαλασσίων ζωών, αλλά στοχεύει στην επίλυση όλων των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας" συμπληρώνει.

Ακόμη, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως το γεγονός ότι στο κείμενο της Ε.Ε δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους και το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά στη δίκαιη κατανομή εισοδήματος των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο πλευρών, δείχνει ότι η νοοτροπία της ΕΕ που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους συνεχίζεται.

“Όπως έχουμε διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων δεν είναι η Τουρκία αλλά οι Τουρκοκύπριοι. Δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να συνομιλήσει με την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου, η οποία δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίων, για θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε ένα περιβάλλον που οι Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού. Για αυτό δεν είναι προς την Τουρκία που πρέπει η ΕΕ να απευθύνει έκκληση αλλά προς τους Ε/κ να συνομιλήσουν με τους Τουρκοκύπριοι.

Οι δύο πλευρές στην Κύπρο "πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο για να συντονίσουν τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που διεξάγουν η κάθε μια ξεχωριστά και να ιδρύσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας που να συμπεριλαμβάνει και τον δίκαιο διαμοιρασμό. Ενόσω αυτό δεν διασφαλίζεται, οι δραστηριότητες της τουρκικής πλευράς που διεξάγονται μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου θα συνεχιστούν”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση , στις αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι εποικοδομητικός ο χαρακτηρισμός ως ‘παρανόμων’ των βημάτων που έχει κάνει η χώρα για την υπεράσπιση των δικών της δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων ούτε η συνέχιση χρήσης του όρου κυρώσεις. "Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με αυτό τον λόγο” προστίθεται.

"Η αναφορά που γίνεται στις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής για τη σύγκληση μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία ουσιαστικά είναι η πρόταση του Προέδρου μας, είναι θετική. Σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι εκκλήσεις μας για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της περιοχής μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι θετικές. Θέλουμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την προοπτική ένταξης με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα κοινά μας συμφέροντα σε όλους τους τομείς. Υπήρξαμε πάντα υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου. Ανταποκριθήκαμε θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις, δείξαμε τις καλές μας προθέσεις και παρέχουμε πλήρη υποστήριξη σε όσους υποστηρίζουν τον διάλογο. Έχει έρθει η ώρα των αμοιβαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων", τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Είναι κατανοητό, σημειώνεται επίσης, ότι οι δηλώσεις της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού στις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής υπαγορεύτηκαν από την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ διατηρώντας τις ημερομηνίες 2004 και 2017 ξεχασμένες. "Γι 'αυτό η Ε.Ε δεν μπορεί να διαδραματίσει ανώτερο και αμερόληπτο ρόλο στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού", καταλήγει η Άγκυρα,
Πηγή: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.