Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ρωσικά ΜΜΕ: «Με τα Rafale η νίκη σε μία ελληνοτουρκική αναμέτρηση γέρνει προς την Αθήνα»

Σταράτες κουβέντες αναφέρει ο Ρώσος ειδικός αμυντικός αναλυτής και δημοσιογράφος Alexander Sitnikov για το τι ακριβώς θα έκρινε ένα πιθανό ...


Σταράτες κουβέντες αναφέρει ο Ρώσος ειδικός αμυντικός αναλυτής και δημοσιογράφος Alexander Sitnikov για το τι ακριβώς θα έκρινε ένα πιθανό σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο.

Ο ίδιος μιλά για το ζήτημα της αεροπορικής ισχύος η οποία θα έκρινε de facto μια ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση Τουρκίας και Ελλάδος.




Ο Ρώσος ειδικός τονίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα που θα επιφέρει η παράδοση μιας παρτίδας γαλλικών μαχητικών 4++ γενιάς, αυτή θα έκρινε την αναμέτρηση στον αέρα ουσιαστικά υπέρ της Ελλάδος.

“Η μάχη στην Ανατολική Μεσόγειο με έπαθλο τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διεξαχθεί κυρίως με μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των αντιμαχόμενων μερών.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί αμυντικοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι η νίκη θα πάει στη χώρα που θα κερδίσει την υπεροχή του αέρος πρώτη.

Οι Έλληνες φαίνεται να υποστηρίζονται άμεσα από τη Γαλλία, και έμμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Επομένως, η παράδοση των 18 Rafale (8 δωρεάν) πρέπει να θεωρηθεί αναμφίβολα ως ένα αντι-τουρκικό μέτρο.

Σήμερα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αν και δεν διαθέτει αεροσκάφη γενιάς 4+, (αν και το F-16 Block V ανήκει σε αυτήν την κατηγορία), έχει πολύ ικανούς πιλότους που διακατέχονται από πολύ υψηλό επαγγελματισμό, ενώ έχει και πολύ καλές υπηρεσίες εδάφους.

Η Άγκυρα μπορεί να διαθέτει περισσότερα σε αριθμό μαχητικά αεροσκάφη στην πολεμική της αεροπορία, αυτό όμως δεν είναι το σημείο που θα έκρινε μια αναμέτρηση.

Σύμφωνα με την αμυντική ιστοσελίδα Global Fire Power, η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει 206 μαχητικά απέναντι στα 187 μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Η προσθήκη όμως 18 γαλλικών Rafale στην υπάρχουσα δύναμη της ελληνικής ΠΑ, θα είναι σίγουρα πολύ άσχημα νέα για τον Ερντογάν. Και αυτό διότι η Άγκυρα δεν μπορέσει να επιβάλει το όποιο αμυντικό της πλεονέκτημά κατά της Αθήνας, ώστε να αποθαρρύνει τους Έλληνες από οποιαδήποτε επιθυμία να αντισταθούν”, τονίζει ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική εφημερίδα Haber7, επικαλούμενη πηγές της, αναφέρει ότι ο Ερντογάν έχει ήδη δώσει εντολή για την μεταφορά συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην ΝΑ Τουρκία (που θα ελέγχουν την αμφισβητούμενη περιοχή), ενώ σχεδιάζει να αγοράσει πολλά αεροσκάφη Su-57 5ης γενιάς.

“Το γεγονός είναι ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει πολύ καλούς λόγους για αυτό.




Πρώτον, η Τουρκία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι ένας πιθανός πόλεμος με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα στρατηγικά της σχέδια, αν και δεν πρόκειται να παραιτηθεί ποτέ από τις διεκδικήσεις της στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Military Watch, λόγω των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, οι Τούρκοι έχουν κάποιο προβάδισμα στον έλεγχο του εναερίου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά για να αποκτήσουν πλήρη κυριαρχία, χρειάζονται και ικανό αριθμό ρωσικών συστημάτων S-400, τα οποία δεν θα επιτρέψουν σε μαχητικά F-16 και Rafale καμία πιθανότητα επιβίωσης στη μάχη, σε συνδυασμό όμως με την αγορά Su-35.

Μιλάμε για την πιθανή αγορά 40 τουλάχιστον Su-35, η οποία αναφέρθηκε στο οθωμανικό κοινό από τον Τούρκο καθηγητή του Πανεπιστημίου Bahcesehir (Κωνσταντινούπολη) Abdullah Agar, αναγνωρισμένο εμπειρογνώμονα σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Δεύτερον, η απόκτηση ρωσικού αεροσκάφους 5ης γενιάς από την Άγκυρα θα σήμαινε την ποιοτική υπεροχή σε ολόκληρη την Μεσόγειο” καταλήγει μεταξύ πολλών άλλων ο ίδιος.