Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η υπογραφή της σύμβασης των Rafale και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και εκπαίδευσης

Του Κώστα Αλατζά_ Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη γαλλική Dassault για την αγορ...


Του Κώστα Αλατζά_ Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη γαλλική Dassault για την αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, συνολικού κόστους 2 δις ευρώ. Τα πρώτα δύο γαλλικά αεροσκάφη αναμένεται να προσγειωθούν στην Ελλάδα στα τέλη του 2021.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, Κυριακου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμαννουέλ Μακρόν, για την απόκτηση μιας μοίρας γαλλικών αεροσκαφών η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης. Αντικείμενο των συζητήσεων αποτελεί ο χρόνος παράδοσης και ένταξης των νέων μαχητικών στις τάξεις της Π.Α καθώς και η τελική διαμόρφωση του οπλισμού των αεροσκαφών.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, ήδη διαμορφώνεται από τη ΓΔΑΕΕ ο κορμός της σύμβασης με στόχο τον επόμενο Δεκέμβριο να υπογραφεί η τελική σύμβαση. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη ταχύτερη δυνατή παράδοση των Rafale με δεδομένο ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών για να εκπαιδευτούν οι Έλληνες πιλότοι στον νέο τύπο αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αφορά την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων και 6 καινούριων Rafale τελευταίας έκδοσης F-3R, πλήρως εξοπλισμένων, συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ. H γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα μεταβιβάσει τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη στη Dassault και εκείνη στη συνέχεια θα τα πουλήσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα 2 μεταχειρισμένα αναμένεται να παραληφθούν στα τέλη του επόμενου έτους. Το 2022 θα ακολουθήσει η παραλαβή ακόμη 6 μεταχειρισμένων αεροσκαφών και στη συνέχεια η παράδοση των 6 καινούριων μαχητικών. Τα τελευταία 4 μεταχειρισμένα Rafale αναμένονται στα τέλη του ιδίου έτους. Με άλλα λόγια απαιτείται τουλάχιστον ενάμισης χρόνος για να πετάξουν με ελληνική σημαία τα Rafale στο Αιγαίο.

Η απόκτηση μίας μοίρας Rafale με τον οπλισμό της εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 2 δις ευρώ. Όπως ανέφερε ο γαλλικός Τύπος την περασμένη Παρασκευή, το κόστος αγοράς των αεροσκαφών υπολογίζεται στο 1,7 δις και σε 300 εκατομμύρια ο οπλισμός τους, τον οποίο θα παρέχει η κοινοπραξία MBDA.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.