Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ...!! Στην Κύπρο Στρατηγικά Αποθέματα Σιτηρών για λόγους ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ της Νήσου ή για παγκόσμιο lockdown λόγω Πανδημίας...!!!

Η συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής για την διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών στην Κύπρο για περιπτώσεις μεγάλων κρίσ...

Η συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής για την διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών στην Κύπρο για περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων.

Ένα από τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι και τα στρατηγικά αποθέματα σιτηρών τα οποία θα εξασφαλίσουν πρόσβαση για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα σε περίοδο σοβαρής κρίσης. Τέτοιες κρίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πόλεμο, αεροναυτικό αποκλεισμό της νήσου, μεγάλες θεομηνίες ή καταστροφές, αλλά και παρατεταμένο lockdown λόγω πανδημίας. Στην τελευταία περίπτωση, ένα τέτοιο σενάριο lockdown, όσο απομακρυσμένο και αν είναι, δεν θα είναι μόνο εσωτερικό, αλλά θα είναι τέτοιας έντασης που θα είναι περιφερειακό ή και παγκόσμιο που θα σταματήσει την κυκλοφορία εμπορικών πλοίων και αεροπλάνων.

Με βάση το προηγούμενo καθεστώς, η ΕΣΚ ήταν υποχρεωμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο να τηρεί αποθέματα σιτηρών. Με το κλείσιμό της, προκύπτει ένα κενό στη διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής για το θέμα που έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία, οι βουλευτές συζήτησαν το θέμα μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, γεωργοκτηνοτροφικούς κλάδους και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι προβληματισμοι που τέθηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβαναν την αποσαφήνιση του πως ακριβώς ορίζεται η «κρίση», για ποια περίοδο θα πρέπει να διατηρούνται τα αποθέματα, καθώς και τους μηχανισμούς διαχείρισής τους αφού τα αποθέματα αυτά πρέπει να είναι ανεξάρτητα των εμπορικών αποθεμάτων και της κίνησης της αγοράς. Επίσης, συζητήθηκε και το πως θα διοχετεύονται ορθολογικά στην αγορά πριν την λήξη τους και να αναπληρώνονται, χωρίς να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις βδομάδες του διεθνούς «σκληρού lockdown» για τον κορωνοϊό τους πρώτους μήνες του 2020, ο περιορισμός της κυκλοφορίας επηρέασε και τους εργαζόμενους στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Κράτη και διεθνείς οργανισμοί είχαν εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο κλονισμού της αλυσίδας παροχής τροφίμων, στα πλαίσια του ευρύτερου κλονισμού των εθνικών, υπερεθνικών και διεθνών εμπορικών οδών.

Για την Κύπρο ειδικά, πέραν του σεναρίου διεθνούς ή περιφερειακού σκληρού παρατεταμένου lockdown, που είναι πιο απομακρυσμένο, τα χειρότερα σενάρια είναι βεβαίως ένα θερμό επεισόδιο ή ένας αεροναυτικός αποκλεισμός από την Τουρκία.

Στρατιωτικές πηγές μας ανέφεραν πως σε σχέση με τα στρατηγικά αποθέματα σιτηρών, δεν εξυπηρετεί την ίδια την Εθνική Φρουρά το να επιτάξει απευθείας σιτηρά ή αλεύρι, αφού δεν υπάρχει χρόνος ή τρόπος επεξεργασίας και μεταποιησής τους από την ίδια. Αυτό που χρειάζεται είναι άμεση τροφή και είναι γνωστό, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, πως η ΕΦ σε περίοδο έντασης ή κρίσης έχει σαφες σχέδιο επίταξης υπηρεσιών και αγαθών για κάλυψη άμεσων διατροφικών αναγκών, όπως αυτές προκύπτουν. Το ίδιο γίνεται και για φάρμακα, καύσιμα και αναλώσιμα συντήρησης με σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής της. Αυτό γίνεται πάντοτε σε συντονισμό με την Πολιτική Άμυνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.