Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα πάρει και άλλα F-35... Το Ισραήλ αρνείται να χάσει την εναέρια κυριαρχία στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ, που έχασε πρόσφατα την αποκλειστικότητα να έχει μαχητικά F-35 στη Μέση Ανατολή, φαίνεται να απαντάει βάζοντας το χέρι βαθιά...


Το Ισραήλ, που έχασε πρόσφατα την αποκλειστικότητα να έχει μαχητικά F-35 στη Μέση Ανατολή, φαίνεται να απαντάει βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Μπορεί ο Νετανιάχου να επέλεξε να μην εμποδίσει την αγορά μαχητικών F-35 από τα Εμιράτα αλλά την ίδια ώρα ενισχύει την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ με μία τρίτη μοίρα μαχητικών F-35Ι, ενώ δεν αποκλείεται η μελλοντική ενίσχυση και με μια τέταρτη μοίρα εφοδιασμένη με F-35B.




Σύμφωνα με το «Janes», τις περισσότερες πιθανότητες φιλοξενίας της τρίτης μοίρας F-35 συγκεντρώνει η αεροπορική βάση Tel Nof, η οποία βρίσκεται νοτίως του Τελ-Αβίβ. Σήμερα η Ισραηλινή Αεροπορία έχει δύο μοίρες με F-35I, με έδρα το Nevatim.

Ισραηλινά δημοσιεύματα τον Φεβρουάριο μετέδιδαν την πρόθεση της Ισραηλινής Αεροπορίας να αποκτήσει δύο νέες μοίρες μαχητικών, μία με F-35 και μία με F-15. Τα τελευταία μεταφέρουν μεγαλύτερο οπλικό φορτίο από τα F-35, έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, αλλά δεν διαθέτουν τεχνολογία stealth. Η τελική επιλογή θα γίνει από την κυβέρνηση.

Η νέα απειλή

Ο Λευκός Οίκος εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες την εκστρατεία του για υπογραφή συμφωνίας πώλησης προηγμένων αμυντικών συστημάτων στα Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών F-35, μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών Reaper και αεροσκαφών ηλεκτρονικών αντιμέτρων τελευταίας γενιάς EA-18G Growler. Το Ντουμπάι επεδίωκε εδώ και χρόνια μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον, συναντούσε όμως την επίμονη άρνηση των Ισραηλινών.

Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την εξομάλυνση των σχέσεων Εμιράτων – Ισραήλ στις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την κρίση του κορωνοϊού, εντάσεις στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του και τη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η σχεδιαζόμενη πώληση όπλων στα Εμιράτα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανταμοιβή για τον ρόλο του Ντουμπάι στην επίτευξη της συμφωνίας με το Ισραήλ. Δεν αρνούνται, όμως, ότι ύστερα από χρόνια αμερικανικών αρνήσεων για πώληση F-35 στα συμμαχικά κράτη του Κόλπου, η μετατόπιση θέσης συνδέεται με τη διπλωματική πρωτοβουλία.

Η οπλική συμφωνία ενδέχεται να συναντήσει σοβαρά προσκόμματα στο Κογκρέσο, καθώς το αμερικανικό δίκαιο δεν επιτρέπει την πώληση όπλων, εφόσον αυτή απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ – αν και η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπο παράκαμψης της νομοθετικής εξουσίας. Στελέχη του Πενταγώνου και γερουσιαστές έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους για την επιρροή που ασκούν τα Εμιράτα στον Λευκό Οίκο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τον ρόλο των μοναρχιών του Κόλπου στον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη. Παρότι τα Εμιράτα απέσυραν πέρυσι τις επίγειες δυνάμεις τους από την Υεμένη, η χώρα ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Η κυβέρνηση Τραμπ, από την πλευρά της, επιμένει ότι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Εμιράτων αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής. Στελέχη του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι τα Εμιράτα αξίζει να αποκτήσουν F-35, ως ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, και ότι η ενίσχυση της άμυνας του κρατιδίου θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.