Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φόβοι ότι ο COVID-19 «γεννάει» ινσουλινοεξαρτώμενο Διαβήτη

Δεκάδες υγιή παιδιά και έφηβοι χρειάστηκαν ινσουλίνη αφού νόσησαν από τον COVID-19 Έπειτα από κλινική παρατήρηση μηνών, οι ερευνητές π...


Δεκάδες υγιή παιδιά και έφηβοι χρειάστηκαν ινσουλίνη αφού νόσησαν από τον COVID-19




Έπειτα από κλινική παρατήρηση μηνών, οι ερευνητές που ασχολούνται με τον COVID-19 εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέα ανησυχητικά ευρήματα. Τα πιο πρόσφατα – και εξαιρετικά ανησυχητικά – συνοψίζονται σε μία διαπίστωση:





Γράφει ο Ανδρέας Μελιδώνης,
Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
«Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ινσουλινοεξαρτώμενο Διαβήτη (τύπου 1) σε απόλυτα υγιή άτομα, ιδίως νέους»! Βρετανοί, Αμερικανοί, Γερμανοί και Κινέζοι ερευνητές, έχοντας καταγράψει δεκάδες- ίσως και εκατοντάδες – «φρέσκα» κρούσματα Διαβήτη τύπου 1, αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο COVID-19 πιθανόν καταστρέφει και τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, μετατρέποντας – ουσιαστικά – απολύτως υγιή άτομα σε Διαβητικούς!

Βρετανία: 21 παιδιά ανέπτυξαν Διαβήτη 1 μετά από μόλυνση από κορωνοϊό

Εντυπωσίασαν πρόσφατες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις που δείχνουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο (Imperial College) αναφέρει διπλασιασμό των νεοδιαγνωσθέντων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 κατά την αιχμή της πανδημίας (Μάρτιος έως Μάιος), συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Η ανάλυση των ερευνητών τεκμηρίωσε ότι η πλειοψηφία των νέων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου1 είχαν ενεργή νόσο COVID-19 ή είχαν εκτεθεί στον ιό το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, από 30 νεοδιαγνωσθέντα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη 1 σε νοσοκομεία του Λονδίνου, τα 21 είχαν αντισώματα θετικά για τον ιό ή είχαν νοσηλευθεί για COVID-19.

Η.Π.Α.: 16% των παιδιών που μολύνθηκαν από κορωνοϊό, ανέπτυξαν Διαβήτη 1




Παρόμοια δεδομένα αυξημένης εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη 1 σε παιδιά που νοσηλεύονταν για COVID-19 έχουμε και από τις Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, το 16% των νοσηλευθέντων με COVID-19 ανέπτυξαν σακχαρώδη διαβήτη 1 κατά τη νοσηλεία τους! Εμφάνισαν, μάλιστα, κλινική εικόνα και συμπτωματολογία βαρείας διαβητικής κετοξεώσης, η οποία και οδήγησε, τελικά, στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη 1.

Γερμανία / Κίνα: υγιή άτομα χρειάστηκαν ινσουλίνη αφού νόσησαν από κορωνοϊό

Υπάρχουν επίσης και αναφορές από Γερμανία και από Κίνα για παρόμοια περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη 1 κατά τη νοσηλεία για COVID-19 ασθενών που δεν είχαν γνωστό διαβήτη, ούτε αυξημένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (εξέταση που ελέγχει τη ρύθμιση του σακχάρου του ασθενούς στο 3μηνο διάστημα που προηγείται αυτής).

Προβληματισμός για τη σχέση διαβήτη και COVID-19

Πραγματικά, τα προαναφερθέντα δεδομένα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και ενισχύουν τον προβληματισμό για την παθοφυσιολογία της COVID-19 που οδηγεί σε μείωση ή ακύρωση λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Κατά πόσο η βλάβη αυτή θα είναι προσωρινή ή μόνιμη, είναι κάτι που μένει να απαντηθεί…

Από 60% έως 100% ο κίνδυνος διασωλήνωσης διαβητικών που νοσήσουν από COVID-19


Επιπλέον, αυξάνεται ο γενικότερος προβληματισμός και το ενδιαφέρον για τη σχέση σακχαρώδη διαβήτη και COVID-19. Τα ισχυρά δεδομένα και οι αναφορές που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα περιοδικά δείχνουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά, αναμφισβήτητα, ιδιαίτερα αυξημένο τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης εφόσον νοσήσουν τα άτομα αυτά.

Συγκεκριμένα, από τις διάφορες μελέτες από Κίνα, Ιταλία, Αμερική φαίνεται ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης (διασωλήνωση) αυξάνεται από 60% έως και 100% στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και COVID-19.
Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος θανάτου είναι τριπλάσιος στους διαβητικούς ασθενείς με COVID-19.

Για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από την COVID-19 στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ενοχοποιήθηκε η αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος που δημιουργεί ή υπεργλυκαιμία στους ασθενείς αυτούς, η παρουσία χρόνιων επιπλοκών και συννοσηρότητας που επιβαρύνουν τη γενικότερη κλινική εικόνα, και η «καταιγίδα» των κυτταροκινών (αυξημένη φλεγμονή) που είναι χαρακτηριστική στους νοσηλευόμενους για COVID-19 διαβητικούς ασθενείς. Αυτή η ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή και έκκριση φλεγμονωδών κυτταροκινών έχει σημαντική συμβολή στον μετασχηματισμό της νόσου COVID-19 από απλή νόσο σε σοβαρή και επιπλεγμένη νοσηρή κατάσταση.

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Ο κορωνοϊός «χτυπά» τα κύτταρα του παγκρέατος

Τους ερευνητές είχαν εντυπωσιάσει – από την πρώτη στιγμή – η ιδιαίτερα επιβαρυμένη μεταβολική εικόνα και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης των νοσηλευόμενων διαβητικών ασθενών. Τότε, ακριβώς, ήταν που άρχισαν να τίθενται οι πρώτοι προβληματισμοί για το αν ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιδράσει στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Και να που τώρα, μόλις λίγους μήνες αργότερα, έχουμε εκατοντάδες αναφορές νεοεμφανιζόμενων διαβητικών τύπου 1 κατά τη νοσηλεία για COVID-19.


Η ύποπτη πρωτεΐνη ACE2

Ως γνωστόν, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοση νόσος που, σε βάθος χρόνου, οδηγεί σε καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος με αποτέλεσμα ιδιαίτερα θορυβώδη εικόνα εμφάνισης του διαβήτη. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη 1 γίνεται αποκλειστικά με χορήγηση ινσουλίνης. Τα προαναφερθέντα περιστατικά με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη 1 κατά τη νοσηλεία για COVID-19 οδηγούν τους ερευνητές να υποθέσουν άμεση τοξική δράση του νέου κορωνοϊού στα β-κύτταρα του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης ACE 2 στα β-παγκρεατικά κύτταρα. Η πρωτεΐνη αυτή καθιστά δυνατή την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα, ώστε να επιτελέσει την καταστροφική δράση του. Η σημασία της πρωτεΐνης ACE 2 είναι επομένως κομβική για την είσοδο του ιού στα κύτταρα και τη συνεπαγόμενη τοξική του δράση. Η πρωτεΐνη ACE 2 έχει υψηλή έκφραση στα κύτταρα των πνευμόνων, της καρδιάς, των νεφρών, του λεπτού εντέρου και, πιθανόν, και στα παγκρεατικά κύτταρα.

Πολλά και αναπάντητα τα νέα ερωτήματα


Τα ερωτήματα βέβαια που γεννιούνται είναι πολλά και προς το παρόν αναπάντητα.

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στους COVID-19 ασθενείς;
Είναι αυτός ο διαβήτης τύπου 1, τύπου 2 ή είναι νέος τύπος διαβήτη;
Μετά τη νοσηλεία για COVID-19 διατρέχουν οι νοσήσαντες υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη;
Αλλάζει την παθοφυσιολογία και την εικόνα του Διαβήτη ο COVID-19;
Και, φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα ερωτηματικά στα οποία ευελπιστούμε ότι στο προσεχές διάστημα και υπό το φως των νέων δεδομένων θα έχουμε επαρκείς απαντήσεις.

Το άμεσο μέλλον

Ήδη, μια παγκόσμια ομάδα εκλεκτών ερευνητών υπό τη σκέπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει οργανώσει και «τρέχει» το project «CoviDIAB» που είναι ερευνητική προσπάθεια παγκόσμιας συλλογής πληροφοριών για τους ασθενείς με COVID-19 και σακχαρώδη διαβήτη, με στόχο την καταγραφή των COVID-19 ασθενών που παρουσίασαν νεοδιαγνωσθέντα σακχαρώδη διαβήτη, ενώ δεν είχαν ιστορικό διαβήτη και είχαν φυσιολογική γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.