Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η θηλιά στο λαιμό του Ερντογάν σφίγγει: Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα αυτή την ώρα

Καινούργια μέρα, καινούργιο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα η οποία πέφτει τα τελευταία λεπτά με ρυθμό που επιταχύνεται Σε...


Καινούργια μέρα, καινούργιο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα η οποία πέφτει τα τελευταία λεπτά με ρυθμό που επιταχύνεται




Σε νέο χαμηλό υποχωρεί από το πρωί η τουρκική λίρα, με την κατρακύλα να επιταχύνεται από την ώρα που άνοιξαν τα τουρκικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα (USDTRY) επιδεινώθηκε στις 7,4620 λίρες για ένα δολάριο, σε μια μέρα μάλιστα που οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.

Η αντίστροφη ισοτιμία (TRYUSD) δείχνει παραστατικά τη νέα υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος που ενισχύθηκε από τις 9 το πρωί ώρα Τουρκίας.

Η υποχώρηση της λίρας ενισχύεται μετά τις 13:30 ώρα Ελλάδος

Καμπανάκι από ΔΝΤ
Σε μελέτη που δημοσίευσε το ΔΝΤ για τον εξωτερικό τομέα των οικονομιών επισημαίνεται ότι χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (όπως η Τουρκία), χώρες των οποίων το νόμισμα πιέζεται (όπως το τουρκικό) και χώρες που τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί (όπως της Τουρκίας) αυντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο φυγής των επενδυτών.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης του ΔΝΤ υπενθυμίζουν την εύθραυστη φύση της τουρκικής οικονομίας, αυξάνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και επιταχύνουν τη έξοδο των διεθνών κεφαλαίων από την Τουρκία.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι ενισχύουν την υποχώρηση του νομίσματος, καθώς μπροστά στη διαρκή υποτίμησή του κάνουν ουρές σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος και χρυσοχοεία για να ξεφορτωθούν το πληθωριστικό νόμισμα και να διασφαλίσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών τους.

Η τάση αυτή φάνηκε και στις επίσημες ανακοινώσεις για το εμπορικό έλλειμμα του Αυγούστου το οποίο ήταν τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρισι καθώς οι Τούρκοι προέβησαν σε αγορές ρεκόρ χρυσού.newmoney.gr