Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Βόμβα» Αμερικανού Γερουσιαστή: Εξετάζουμε τη μεταφορά της βάσης από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ron Johnson), πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη της Επιτροπής Εξωτερικών τη...


Ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ron Johnson), πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, δήλωσε στον «Washington Examiner» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη βλέπουν την Ελλάδα ως «εναλλακτική» για τη μεταφορά της αμερικανικής αεροπορικής βάσης (με πυρηνικά) που βρίσκεται στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε επίσημη δήλωση – επιβεβαίωση για πιθανή μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα και είναι είδηση «βόμβα».




Η «ενοχλητική» εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εντείνουν τις προετοιμασίες για απόσυρση από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με έναν ανώτερο ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και Αμερικανούς αναλυτές, μεταδίδει ο «Washington Examiner».

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί με το Ιντσιρλίκ», δήλωσε ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη, στον «Washington Examiner». «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το χειρότερο».

Ο Ερντογάν επανειλημμένα έχει βάλει εμπόδια στην πρόσβαση των Αμερικανών στη βάση (η οποία φέρεται να φιλοξενεί δεκάδες πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ), από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.

Μια απόσυρση των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία εμπιστοσύνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας που υπερηφανεύεται για τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, γράφει ο «Washington Examiner», αλλά η αυξανόμενη σχέση του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ένταση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ εξοργίζει τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά νομίζω, από μια αμυντική στάση, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης και το μονοπάτι που ακολουθεί ο Ερντογάν δεν είναι καλό».

Οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αγοράς του Ερντογάν προηγμένων ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων – μια απόφαση που οδήγησε τη διοίκηση του προέδρου Τραμπ να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Πιο πρόσφατα, ο Ερντογάν εμπλέκεται σε μια διαφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

«Η κύρια ανησυχία μου είναι μια ακούσια σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη διαμάχη Τουρκίας-Ελλάδας, που διοργάνωσε το Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας, ο ανώτερος αναλυτής θεμάτων Τουρκίας και πρώην Τούρκος βουλευτής, Ίκα Ερντεμίρ, γνωστός επικριτής του Ερντογάν.




«Ακόμη και μια βραχύβια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το ΝΑΤΟ.

»Διότι όταν το σκέφτεστε, ξέρετε, από τη ρωσική προοπτική, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από δύο βασικά μέλη της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ που πολεμούν το ένα με το άλλο».

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952, αλλά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες τείνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

«Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Τζόνσον, ενώ εξετάζει μια πιθανή έξοδο από το Ιντσιρλίκ.... Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία ή έχει βάλει ήδη την Τουρκία», είπε ο Τζόνσον.

«Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό, που είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα … ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται». tribune.gr