Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε τροχιά… αμερικανικών φρεγατών τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

br /> Του Χρήστου Μαζανίτη Η επίσκεψη στελεχών του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Co...

br />
Του Χρήστου Μαζανίτη

Η επίσκεψη στελεχών του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation (DFC) με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler, του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), συνοδεία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και του Αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Παπαθανάση στα ναυπηγεία Ελευσίνας ήταν για να μπουν τα θεμέλια της επόμενης ημέρας. Στην πολυπληθή αμερικανική συνοδεία ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Matthew Zais, η πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών- Εξαγωγών Kimberly Reed και η υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Bonnie Glick.

Η DFC είναι ο Αμερικανικός Κρατικός Οργανισμός Χρηματοδότησης, που στηρίζει επενδύσεις με κεφάλαια, απαραίτητα για την ανάπτυξη πολυδάπανων projects, που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης του ΑΕΠ της χώρας όπου πραγματοποιούνται τα έργα.


Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία καθότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει χρηματοδότηση μέσω του DFC. Τι άλλαξε και φτάσαμε σε αυτή την Συμφωνία;

Καταλυτικό ρόλο, όπως εξηγούσε αμερικανική πηγή στο enikos.gr, έπαιξε η έγκριση από το Κογκρέσο της νομοθεσίας East Med Act. Η νομοθεσία –πλέον– του αμερικανικού κράτους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια σειρά από πάγια αιτήματα του ελληνοαμερικανικού και του ελληνοκυπριακού λόμπι όπως την πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης για αμυντικές δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, κάτι που προβλέπουν οι στόχοι του ΝΑΤΟ.

Η τελευταία παράγραφος, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενεργοποίηση του DFC, που σημαίνει την εισροή φρέσκου χρήματος για άμεσες επενδύσεις.

Οι ΗΠΑ, μέσω της ενεργοποίησης της DFC για τα ναυπηγεία Ελευσίνας επιβεβαιώνουν δύο στρατηγικούς στόχους. Ο πρώτος είναι ότι υψώνουν επενδυτικό τείχος απέναντι στην κινεζική COSCO και την ρωσική Rosoboronexport (που διά αντιπροσώπων έδειξαν να ενδιαφέρονται για την απόκτησή τους) κι ο δεύτερος ότι θέλουν να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε κύριο σταθμό συντήρησης κι επισκευής των πλοίων του 6ου Στόλου, κάτι που έχουμε αποκαλύψει πρώτοι στο enikos.gr.

Στα ναυπηγεία Ελευσίνας υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως έχουμε ήδη γράψει, πρόταση με πλήρη φάκελο χρηματοδότησης για την ναυπήγηση 4ων φρεγατών αμερικανικής σχεδίασης ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για την ναυπήγηση κι άλλων πλοίων.

Κατά την ξενάγηση, ο πρόεδρος του DFC διαπίστωσε από κοντά τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.