Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ... Ιρανοί «Χάκερ» επιτέθηκαν μαζικά στο Πολεμικό μας Ναυτικό

Ένας αόρατος πόλεμος διεξάγεται συνεχώς και αδιαλείπτως στον φανερό και σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, που δεν γίνεται αντιληπτός, πλην ...



Ένας αόρατος πόλεμος διεξάγεται συνεχώς και αδιαλείπτως στον φανερό και σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, που δεν γίνεται αντιληπτός, πλην όμως τα αποτελέσματά του είναι καθοριστικά, σε πολλούς τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η οικονομία και γενικά στις δημόσιες δομές μιας κρατικής οντότητας. Ζούμε σήμερα στην εποχή της «δικτατορίας» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα λεγόμενα NEW MEDIA που είναι πανίσχυρα όπλα επιρροής, προπαγάνδας, επικοινωνίας, παραπλάνησης κλπ. Πρόκειται για το «Facebook, το Twitter, το Flickr, το ΥΟUTUΒΕ, το Istangram» κ.α, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα μέχρι τώρα παντοδύναμα ΜΜΕ.




Είναι σημαντικότατα «εργαλεία» στην διάθεση των πάντων που χρησιμοποιούνται από οργανώσεις, κρατικές οντότητες, υπηρεσίες, εταιρίες , οργανισμούς και άτομα για διάχυση μηνυμάτων, προώθηση πληροφοριών, απόκτηση προσωπικών δεδομένων για πολλαπλές χρήσεις και σκοπούς. Μέσω αυτών μπορείς επίσης να ενημερώσεις, να αποκαλύψεις, να παραπλανήσεις, να αποκρύψεις, να κατευθύνεις, να προωθήσεις ιδέες, πράγματα και καταστάσεις, να προκαλέσεις κρατικές δολιοφθορές, να αποκαλύψεις στρατιωτικά μυστικά και δεδομένα και γενικά να προκληθεί τεράστια ζημιά σε εταιρίες, οργανισμούς, Ένοπλες Δυνάμεις και γενικά σε κάθε κρατική οντότητα.

Οι Ιρανοί «Χάκερ»

Έτσι, πρόσφατα, αποκαλύφθηκε μια σοβαρή εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδος. Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε με άρθρο του ο Ισραηλινός Πλοίαρχος ε.α. Eyal Pinko στην Ισραηλινή ιστοσελίδα https://www.israeldefense.co.il/ και αναδημοσίευσε η εξαιρετική και αξιόπιστη εφημερίδα The Jerusalem Post της 9/9/20, τους τελευταίους μήνες, αποκαλύφθηκε ότι μια ιρανική ομάδα «χάκερ» επιτέθηκε σε πολλούς αξιωματικούς και δομές του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ο στόχος της επίθεσης ήταν η παραβίαση των λογαριασμών email και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (Facebook , Instagram κλπ) των στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μια πολύ γνωστή ομάδα Ιρανών «χάκερ» που ονομάζεται “Charming Kitten” ή APT-35. Μάλιστα στην εν λόγω ομάδα έχουν αποδοθεί πολλές κυβερνοεπιθέσεις (cyberattacks) εναντίον στρατιωτικών, στρατιωτικών υποδομών, επιστημόνων και πυρηνικών υποδομών των ΗΠΑ και άλλων κρατών, εξ ου και η φήμη των.

Σύμφωνα με τον Πλοίαρχο ε.α. Eyal Pinko, η ιρανική ομάδα «χάκερ» πέτυχε να παραβιάσει μεγάλο αριθμό προσωπικών λογαριασμών Ελλήνων Αξκων και να διαρρεύσει προσωπικά στοιχεία, έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο, λίστες αριθμών τηλεφώνου και διευθύνσεων, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα!!! Η επίθεση ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ερευνητών της IBM που παρουσίασε κάποια βίντεο, στα οποία φαίνονται οι Ιρανοί «χάκερ» να πραγματοποιούν την ηλεκτρονική επίθεση κατά στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν είναι σαφές τι ώθησε την ιρανική ομάδα των «χάκερ», σε αυτή την πρωτοφανή ηλεκτρονική επίθεση. Οι ερευνητές της IBM, που αποκάλυψαν την κυβερνοεπίθεση, δεν ανέφεραν εάν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ιρανούς, χρησιμοποιήθηκαν για εγκληματικούς σκοπούς ή συλλογής πληροφοριών, ή για οτιδήποτε άλλο. Ανέφεραν όμως πολλές επιθέσεις (cyberattacks) της “Charming Kitten” κατά του Πολεμικού μας Ναυτικού και δεν είναι γνωστό τι ζημιά έχουν προκαλέσει και ιδιαίτερα αν κατάφεραν να φτιάξουν ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) και να το εγκαταστήσουν στους υπολογιστές των στελεχών ή στα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού!! Η εν λόγω κυβερνοεπίθεση, προκάλεσε πολλούς προβληματισμούς και μεγάλη ανησυχία μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και ανωτάτων στελεχών του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, σχετικά με τις δυνατότητες αυτοάμυνας και υπεράσπισης του δικτύου υπολογιστών και δεδομένων του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, ισχυρίζεται ο Pinko. Και θεωρεί ότι αυτή την περίοδο της υψηλής έντασης στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι πιθανόν οι Ιρανοί να είχαν ενεργήσει σε συνεργασία με τους Τούρκους και να πραγματοποιήσουν αυτή την κυβερνοεπίθεση, με σκοπό να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα.




Εκτιμήσεις.

Οι αποκαλύψεις του Ισραηλινού Πλοιάρχου είναι εξαιρετικά σοβαρές και είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιας μορφής σοβαρό περιστατικό. Η ενέργεια αυτή της ιρανικής ομάδας «χάκερ» “Charming Kitten” ή APT-35 είναι μια πολύ σοβαρή επιθετική ενέργεια του Ιράν κατά των Ελληνικών Ε.Δ., καθόσον είναι απολύτως βέβαιο ότι τελούσε εν γνώσει της ιρανικής ηγεσίας, καθόσον καμιά ομάδα δεν μπορεί να δρα αυτόνομα και χωρίς έλεγχο στο σημερινό Ιράν, όπου τα πάντα ελέγχονται από το καθεστώς. Εξάλλου η ομάδα αυτή είναι διάσημη για τις κυβερνοεπιθέσεις της κατά αμερικανικών και Ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, καθώς και πολλών άλλων στόχων, υπό την σιωπηρή έγκριση των ιρανικών αρχών. Το πότε έγινε η κυβερνοεπίθεση δεν αναφέρεται, όμως παραπέμπει σε μερικούς μήνες πριν. Το αν συνεργάστηκαν με τους Τούρκους και για λογαριασμό αυτών, προσωπικά το θεωρώ δεδομένο για τους εξής λόγους:

Οι Ιρανοί θεωρούνται ειδικοί και από τους καλύτερες σε αυτό το είδος.

Οι Τούρκοι υστερούν σε αυτό τον τομέα και όπως έχει αποκαλυφθεί, χρησιμοποιούν επί πληρωμή ομάδες «χάκερ» από άλλες χώρες, κατά βάση φιλικές προς αυτούς.

Κρίνοντας από τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και τα γεγονότα, όπου το Πολεμικό ναυτικό των δύο χωρών επί ένα τρίμηνο ευρίσκονται στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη μεταξύ ειρήνης και πολέμου», σε μια κατάσταση θα λέγαμε «πολεμικής αντιπαράθεσης» εν καιρώ ειρήνης, φαίνεται λογικό, σε ότι αφορά τους Τούρκους, να ήθελαν να γνωρίζουν τις «σκέψεις» και κινήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού εκ των προτέρων, για να προσαρμόσουν τις δικές τους κινήσεις και να έχουν την πρωτοβουλία δράσης.

Αν κρίνουμε δε από τις εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για τις Ε.Δ., θα διαπιστώσουμε ότι η 6η εξαγγελία μέτρων αναφέρεται στην ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ε.Δ., καθώς και της θωράκισής τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο θα εγκατασταθούν σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση. Η εξαγγελία αυτή του κ. πρωθυπουργού προφανώς επιβεβαιώνει την κυβερνοεπίθεση των ιρανών «χάκερ» και είναι πολύ σημαντική, αναγκαία και επιβεβλημένη και έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, όπως και τόσα άλλα πράγματα. Και αποδεικνύει την εγκληματική ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εγκληματικά «απαξίωσαν» επί τόσα χρόνια τον κυριότερο παράγοντα στρατηγικής αποτροπής μιας χώρας, την στρατιωτική ισχύ, δηλαδή τις Ένοπλες Δυνάμεις των και θα πρέπει κάποιοι να απολογηθούν τελικά για την αδράνεια. Στον τομέα του κυβερνοπολέμου θα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια των φίλων και συμμάχων μας των Ισραηλινών, οι οποίοι είναι οι κορυφαίοι στον υβριδικό πόλεμο και της κυβερνοάμυνας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια των πολέμων στην Γάζα, το Ισραήλ δεχόταν περίπου 3 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις την ημέρα και μόνο 1-2 περνούσαν το ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας. Τέλος η ενέργεια των Ιρανών «χάκερ» είναι εχθρική ενέργεια, το Ιράν, που θεωρούνταν μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα διέπραξε μέγα σφάλμα, βοηθώντας την Τουρκία για την επιθετική , εχθρική αυτή ενέργεια.

Πρώτη δημοσίευση slpress.gr

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), Μ.Sc. στην Γεωπολιτική και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).