Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο» – Τι θα συμβεί με τα σχολεία

ΣΗΜΕΡΑ οι τελικές ανακοινώσεις για το πότε ανοίξουν τα σχολεία. Τεστ για να διακρίνουμε τα συμπτώματα που έχει η γρίπη και ο κορονοϊός . Αν...


ΣΗΜΕΡΑ οι τελικές ανακοινώσεις για το πότε ανοίξουν τα σχολεία. Τεστ για να διακρίνουμε τα συμπτώματα που έχει η γρίπη και ο κορονοϊός . Αν χρειαστεί θα κλείσει η εστίαση, η διασκέδαση και στο τέλος τα σχολεία επανέλαβε ο Νίκος Σύψας.






Ημερολογιακά αύριο Τρίτη μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο με την ελπίδα ο κορονοϊός να μην είναι τόσο επιθετικός όσο τον Αύγουστο και η επιδημία να ελεγχθεί. Η κατάσταση πάντως παραμένει κρίσιμη με 183 νέα κρούσματα να σημειώνονται την τελευταία ημέρα του Αυγούστου και με τον βαρύ απολογισμό των 6 θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

Αύριο είναι η κρίσιμη ημέρα όπου θα μάθουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία καθώς θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Για το θέμα μίλησε στο Open ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας που ανέφερε ότι “σήμερα έγινε μια μεγάλη συζήτηση στην επιτροπή όπου ελήφθησαν υπόψιν κατά κύριο λόγο οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων και το ποσοστό των εκδρομέων που γύρισαν ήδη στα αστικά κέντρα. Κάναμε εισήγηση στην κυβέρνηση, αύριο θα ξέρουμε την απόφαση”.





Για το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία ο κ. Σύψας είπε πως “δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επιδημιολογία του ιού. Λόγου χάρη ο ιός ήρθε και χτύπησε μέσα στο καλοκαίρι ενώ δεν το περιμέναμε, επομένως δεν ξέρω τι θα κάνει το χειμώνα. Υπάρχουν πολλά σενάρια. Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουμε τα σχολεία. Όμως πρέπει να ξέρετε αυτό είναι το τελευταίο μέτρο που θα πρέπει να πάρουμε. Πρώτα θα κλείσουν όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή η εστίαση, η διασκέδαση οτιδήποτε άλλο και τελευταία τα σχολεία. Θα πρέπει να τα κρατήσουμε ανοικτά ακόμη και αν χρειαστεί να μετατρέψουμε τη λειτουργία τους μέρα παρά μέρα”.

Κορονοϊός: Επανάκαμψη και όχι δεύτερο κύμα
Για τον βιώνουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως “προσωπικά δεν πιστεύω πως έχει τον ορισμό του δεύτερου κύματος, είναι μια επανάκαμψη της επιδημίας με αρκετά κρούσματα αλλά δεν πιέστηκε το σύστημα, δεν είχαμε πολλές διασωληνώσεις, δεν είχαμε πολλές νοσηλείες άρα θα έλεγα ότι έχουμε μια επανάκαμψη του ιού και όχι ένα επίσημο νέο κύμα.


Δεύτερο κύμα σημαίνει ότι έχουμε κάθε μέρα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων. Κανείς δεν μπορεί να πει τι θα περιμένουμε. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε στο καλύτερο σενάριο. Δηλαδή μια επιδημία που θα φτάνει τα σημερινά επίπεδα ή και χαμηλότερα. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια επιδημία με πολλαπλάσια δύναμη. Το σωστό σαν κοινωνία και στα Πολιτεία είναι να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Μακάρι όμως να έχουμε πολύ ήπια επιδημία το χειμώνα”.


Για την περίοδο της εποχικής γρίπης και για το τι χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες ο κ. Σύψας τόνισε ότι “το πιθανότερο είναι πως όταν κάποιος πηγαίνει στο γιατρό τον χειμώνα με συμπτώματα από το αναπνευστικό του τότε θα γίνεται τεστ και για την γρίπη και για τον κορονοϊό και για άλλους αναπνευστικούς λόγους. Και γιατί είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τα συμπτώματα αυτών των δυο λοιμώξεων. Επομένως θα ψαχνόμαστε για όλα”.

Σκουτέλης: Εκτιμώ ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου
Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων μιλάει για το “θρίλερ” με τα κρούσματα του Αυγούστου και τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό καθώς όπως τόνισε συνετέλεσε σε αυτό “αυτό που δεν είχαμε τόσο έντονα προβλέψει που θα συμβεί, δηλαδή ουσιαστικά την επιστροφή των νέων από τα νησιά που μετέδωσαν στο σπίτι της πρώτης ή της δεύτερης γενιάς του ίο.



Γι’ αυτό υπήρχε η έντονη σύσταση να κρατάνε όσο το δυνατόν αποστάσεις, μάσκα και αποστασιοποίηση από τα συγγενικά του πρόσωπα.Τα τελευταία 24ωρα έχουν παγιωθεί τα κρούσματα κάτω από τα 200 είναι ενθαρρυντικό και ίσως είναι το απόνερο των μέτρων μετά τον 15αυγουστο”.

Για τα σχολεία τόνισε πως εκτιμά πως θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου. Για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένος ανέφερε πως μόλις έσπασε η αλυσίδα, τότε είδαμε νεκρούς και πως πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να προφυλαχθούν.