Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ενώ οι Λίβυοι στα Δυτικά ΠΕΙΝΑΝΕ... Η Τουρκία στραγγίζει τον πλούτο των Λιβύων με νέο μνημόνιο συμφωνίας...

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εξαντλεί τις δυνατότητες του λαού της Λιβύης με το πρόσχημα της οικονομικής συνεργασίας, καθώς η Κεν...


Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εξαντλεί τις δυνατότητες του λαού της Λιβύης με το πρόσχημα της οικονομικής συνεργασίας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης που θέτει (οικονομικούς) όρους για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.




Η Τουρκική Κεντρική Υπηρεσία είπε ότι στοχεύει με αυτό το μνημόνιο στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και της χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι οι ίδιες δικαιολογίες που υιοθετήθηκαν από την τουρκική αρχή για την απόκτηση των οικονομικών διαθεσίμων των Λιβύων.

Μεταφέρει χρήματα για να ενισχύσει τη παρουσία των μισθοφόρων

Αυτό το μνημόνιο συμπίπτει με την κλιμάκωση των διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, που είναι πιστή στην Άγκυρα, λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα με το πρόσχημα των βιαιοτήτων κατά των διαδηλωτών.
Οι παρατηρητές πιστεύουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι όποτε στενεύει η θηλιά γύρω από το λαιμό της κυβέρνησης της Τρίπολης, καταφεύγει στη σύναψη οικονομικών συμφωνιών με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει στρατιωτική υποστήριξη, ένα θέμα που επαναλήφθηκε στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της πολιτοφυλακής της Αλ Βέφακ και του Εθνικού Στρατού του Λιβύου με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι συναλλαγές της Κεντρικής Τράπεζα δημιουργούν στους πολίτες μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια των συναλλαγών, έπειτα από την κλιμάκωση των λεηλασιών και των κλοπών στις οποίες εμπλέκονται ηγέτες της πολιτοφυλακής και εξέχοντες ηγέτες της οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ήταν ένας από τους λόγους για τις διαμαρτυρίες στην Τρίπολη και μέρος της διαμάχης με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Η παραχώρηση του πλούτου στους Τούρκους

Η τουρκική κυβέρνηση και η κυβέρνηση Σάρατ συνήψαν το Νοέμβριο ένα μνημόνιο συνεργασίας που επιτρέπει στην Άγκυρα να στηρίζει πολιτοφυλακές και ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Βέφακ (Al-Wefaq – Εθνική Ισλαμική Κοινωνία) καθώς και να επιτρέπει στην Τουρκία να διερευνά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και κοντά στις ακτές της Λιβύης.

Αυτή η συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε ταπεινωτική για τη Λιβυκή πλευρά, ήταν ένα δώρο από την κυβέρνηση Σάρατζ στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία πάσχει από μια ασφυκτική οικονομική κρίση, με αντάλλαγμα την παροχή συνεχούς στρατιωτικής υποστήριξης με όπλα και μισθοφόρους απέναντι στις δυνάμεις της Λιβύης.




Τον περασμένο μήνα, ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τρίπολης εξουσιοδότησε τον Αλ Σιντίκ αλ Καμπέερ να μεταφέρει τα χρέη που είχαν συγκεντρώσει υπέρ της Τουρκίας.

Υποβαθμίζεται η ζωή των Λιβύων για να πληρώνεται η Τουρκία

Οι Λίβυοι, ειδικά σε περιοχές που ελέγχονται από την πολιτοφυλακή, ζουν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής επιδείνωσης και της μείωσης των υπηρεσιών, για να μην αναφέρουμε την επιδείνωση της ασφάλειας με τον έλεγχο των μαχητικών ομάδων και την εξάπλωση της τρομοκρατίας στον πληθυσμό, ενώ η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας εργάζεται για να πληρώσει το λογαριασμό για την τουρκική υποστήριξη παρά την ευημερία των Λιβύων.

Ενώ οι βασικές υπηρεσίες μειώνονται στη δυτική Λιβύη, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού, η κυβέρνηση Σάρατζ εργάζεται για να στηρίξει την τουρκική οικονομία που βυθίζεται σε βαθιά κρίση, πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε δόσεις χρέους.

Middle East Online.com

--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος