Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Αποκάλυψη-προειδοποίηση από Ισπανό καθηγητή - Καμία απόσταση δεν είναι ασφαλής

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του διακεκριμένου καθηγητή χημείας της ατμόσφαιρας, Χοσέ Χιμένεθ, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για τη μεταδοτι...


Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του διακεκριμένου καθηγητή χημείας της ατμόσφαιρας, Χοσέ Χιμένεθ, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.




Ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω των αεροσωματιδίων, δηλαδή σταγονιδίων σάλιου που προέρχονται από το στόμα και αιωρούνται στον αέρα, με αποτέλεσμα όταν κανείς τα εισπνεύσει, αυτά να επικάθονται στους πνεύμονες, προκαλώντας λοίμωξη.

«Μιλάτε χαμηλόφωνα»




Όταν μιλάμε», επισημαίνει ο Χοσέ Χιμένεθ, καθηγητής χημείας της ατμόσφαιρας – Πανεπιστήμιο Κολοράντο «εκλύονται 10 φορές περισσότερα σωματίδια, ενώ όταν φωνάζουμε ή τραγουδάμε, τότε τα σωματίδια πολλαπλασιάζονται έως και 50 φορές».

- Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε κάθε δημόσια δραστηριότητα ή ακόμη και να μιλάμε;


- Όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να μιλάμε χαμηλόφωνα και να φοράμε μάσκα. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όποιος μας μιλάει, δεν αφαιρεί την μάσκα. Συχνά βλέπουμε τους πολιτικούς να φορούν μάσκα και να την αφαιρούν, όταν μιλάνε…

«Μάθημα σε εξωτερικό χώρο»

Ακόμα και αν διατηρούμε τις αποστάσεις και πλένουμε τα χέρια μας, μπορεί να προσβληθούμε από το ιό, σε εσωτερικό χώρο. Μελετήσαμε την περίπτωση μιας χορωδίας στις ΗΠΑ, όπου ένας από τους συμμετέχοντες ήταν φορέας του ιού και τον μετέδωσε σε 53 άτομα.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο, ακόμη και στα σχολεία, θα πρέπει να γίνεται έξω, όταν αυτό είναι εφικτό. Αν πρέπει να μείνουμε σε εσωτερικό χώρο, τότε θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων, τον χρόνο παραμονής ειδικά στην περίπτωση που δεν φορούν μάσκα ή δεν υπάρχει αερισμός και όπου οι άνθρωποι μιλάνε δυνατά.

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι μάσκες εφάπτονται στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν κενά.

Αν διαθέτετε ανεμιστήρα, τοποθετήστε τον προς το παράθυρο, ώστε να ωθεί τον αέρα προς τα έξω.

«Μάσκα και σε εξωτερικό χώρο»

- Πολλοί μαθητές θα πάνε στο σχολείο τις επόμενες ημέρες. Πως μπορούν να προστατευτούν όταν θα βγουν στην αυλή στο διάλειμμα, τρέχοντας και φωνάζοντας, χωρίς να φορούν μάσκα;

- Σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να φορούν μάσκα και να διατηρούν αποστάσεις.

«Καμία απόσταση δεν είναι ασφαλής»

- Ποια είναι η μεγαλύτερη απόσταση στην οποία μεταδίδεται ο ιός από άτομο σε άτομο;

- Σε εσωτερικό χώρο στην περίπτωση της χορωδίας την οποία μελετήσαμε, άτομα σε απόσταση 15 μέτρων, κόλλησαν τον ιό. Αν σε ένα δωμάτιο ο αέρας εγκλωβίζεται, τότε δεν υπάρχει καμία απόσταση ασφαλείας, καθώς εισπνέουμε όλοι τον ίδιο αέρα.

Είναι πιο επικίνδυνο να βρίσκεσαι πολύ κοντά, ωστόσο ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε μεγάλη απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε κινδυνεύεις. Καμία απόσταση δεν είναι ασφαλής!