Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ... Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: «Δώστε τα λεφτά που χρωστάτε»!

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για την αποτυχία πληρωμής των χρεών της δημόσιας περίθαλψης Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε πως τα κρατικά ...



Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για την αποτυχία πληρωμής των χρεών της δημόσιας περίθαλψης

Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε πως τα κρατικά νοσοκομεία χρωστάνε 2,3 δις δολάρια σε παγκόσμιες φαρμακευτικές και ιατρικές εταιρείες. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε πώς διεθνείς εταιρείες φαρμάκων και περίθαλψης αγωνίζονται για να πληρωθούν χρέη περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κρατικά νοσοκομεία της Τουρκίας, ενώ προειδοποίησε και για τους κινδύνους που ενέχει για την τουρκική οικονομία ένα απρόβλεπτο επενδυτικό περιβάλλον.

Ο Ντειβιντ Σάτερφιλντ Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα δήλωσε ότι η μη καταβολή των χρημάτων που οφείλονται σε εταιρείες φαρμακευτικού και ιατρικού εξοπλισμού των ΗΠΑ και άλλων χωρών έχει καταστεί σημαντικό ζήτημα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας.

Ο κ. Σάτερφιλντ δήλωσε πως πέρσι ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος είχε πέρσι διαβεβαίωση, από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι θα πληρώνονταν τα εκκρεμή χρέη που τότε ήταν 230 εκατομμύρια δολάρια. Όπως είπε ένα χρόνο αργότερα η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρείες να δεχθούν μία πολύ σημαντική μείωση του οφειλόμενου ποσού, το οποίο ως χιονοστιβάδα έφτασε στα 2,3 δις δολάρια.

Κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το αμερικανοτουρκικό συμβούλιο που είναι μία επιχειρηματική ομάδα, ο πρέσβης Σάτερφιλντ ανέφερε πως θα υπάρξουν συνέπειες για τη μη καταβολή του χρέους ή τις απαιτήσεις προς τις εταιρείες να αποδεχθούν μείωση των οφειλομένων τους για εξοπλισμό και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν. Δήλωσε:” Οι εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά ή θα μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτήν. Αυτό είναι μία κίνηση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, των επιχειρηματιών και των πολιτών της και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα”.

Τα σχόλια του πρέσβη θα αποτελέσουν πλήγμα στους Τούρκους υπεύθυνους της χάραξης οικονομικής πολιτικής σε μία στιγμή που αγωνίζονται να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.
Οι νεοεισερχόμενοι στην τούρκικη αγορά αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω ανησυχιών, από την οικονομική πολιτική πού βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κυρίου Ερντογάν, από την διάβρωση του κράτους δικαίου και από τους γεωπολιτικούς κινδύνους που προκαλούν οι οι τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 

Η Volkswagen ήταν πολύ κοντά σε μία συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου αυτοκινήτων στην Τουρκία πέρσι, αλλά ανέστειλε το σχέδιο αυτό όταν ο κύριος Ερντογάν διέταξε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, κάτι το οποίο προκάλεσε οργή στην Ευρώπη.

…………

ft.com 23/8/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.