Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τούρκος εμπειρογνώμονας: Γιατί ενοχλείται η Δύση από την «ανερχόμενη δύναμη» της Τουρκίας

H Δύση δεν μπορεί να παραδεχτεί την πραγματικότητα μιας «ανερχόμενης Τουρκίας», καθώς οι διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ...


H Δύση δεν μπορεί να παραδεχτεί την πραγματικότητα μιας «ανερχόμενης Τουρκίας», καθώς οι διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γίνει ένας ατέλειωτος μαραθώνιος, πιστεύει ο Χουσεΐν Ισικσάρ [Hüseyin Işıksar], καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής στη Λευκωσία (Yakın Doğu Üniversitesi).

Η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία




Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σημειώνει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει κατά το τελευταίο στάδιο, λόγω της επιβολής διπλών προτύπων στην Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία δεν είχε θέσει πριν σε καμία υποψήφια χώρα για ένταξη.

Τόνισε ότι οι ομάδες που αντιτίθενται στην ένταξη της Άγκυρας στην Ένωση, ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη και έχουν εκφράσει πολλές φορές ότι αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τα σύνορα και τον πολιτισμό.

Από τότε που η Τουρκία υπέβαλε την αίτησή της για μόνιμη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1987, οι σχέσεις μεταξύ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και του Κυπριακού έγιναν κυρίαρχο θέμα στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και σε όλες τις δημοσιευμένες ετήσιες εκθέσεις για την Άγκυρα.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει κληθεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη νότια κυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) , την οποία δεν αναγνωρίζει επίσημα, και να ανοίξει τους αεροπορικούς και θαλάσσιους λιμένες της προς αυτήν.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων σε διεθνές επίπεδο και στις επακόλουθες διεθνείς μεταφορές, το ελεύθερο εμπόριο, τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες που έχουν οριστεί ως «ανθρώπινα δικαιώματα» από το 1964 και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από την πολιτική αναγνώριση, ισχυρίζεται ο καθηγητής.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει επίσης με τα ελληνικά και τα κυπριακά χαρτιά στην ανατολική Μεσόγειο, χάνοντας έτσι το καθεστώς της ουδετερότητας, το οποίο απαιτούσε να σταθεί στην ίδια απόσταση από την τουρκική και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τα «Κρυφά» σχέδια της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

Στην πραγματικότητα, η Ένωση δεν θέλει να αναγνωρίσει την «ανερχόμενη Τουρκία» στην περιοχή, επομένως καταφεύγει, μέσω της Γαλλίας, η οποία οδηγεί το «άσχημο πρόσωπο των επιθετικών θέσεων στο αντι-Τουρκικό μέτωπο», στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και ενισχύοντας τα πολιτικά παιχνίδια της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Κύπρο.

Η Ένωση δικαιολογεί την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, λόγω της ανάγκης μείωσης του ενεργειακού ελλείμματος στην Ευρώπη και της εξάρτησής της από αυτήν, την υποστήριξη της Ελλάδας ως μέλους της Ένωσης και της μείωσης της επιβάρυνσης για το ζήτημα των προσφύγων, αλλά υπάρχουν ήδη βαθύτερα στρατηγικά σχέδια, τα οποία είναι κρυφά.

Η ευημερία της Δύσης προήλθε από την αποικιοκρατία

Αν και η Δύση περιγράφει το επίπεδο ευημερίας που έχει φθάσει σήμερα ως «η νίκη της επιστήμης, της τάξης και της τεχνολογίας», ωστόσο, δεν είναι μυστικό σε κανέναν ότι η βάση αυτού του πλούτου ήρθε μέσω της εκμετάλλευσης των πόρων των αποικιών και της δουλείας.

Από τον δέκατο έκτο αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι άρχισαν να κυριαρχούν στον κόσμο, μετέφεραν όλο τον πλούτο των ιθαγενών από τις αποικίες τους στις χώρες τους.

Μετά τα κινήματα «της αποικιακής ανεξαρτησίας» που ξεκίνησαν μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δυτικές χώρες άλλαξαν τη στρατηγική τους και επέλεξαν να παραχωρήσουν την ανεξαρτησία τους στις αποικίες, υπό τον όρο ότι η διαχείριση της οικονομίας παρέμεινε στα χέρια των αποικιακών δυνάμεων.

Τα όπλα ο κερδοφόρος τομέας της Δύσης

Πράγματι, μεγάλο μέρος των κεντρικών τραπεζών της Αφρικής, εκτός από τους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών, του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τραπεζών, παραμένει στα χέρια της Γαλλίας.




Το Παρίσι δεν έκρυψε ποτέ τη δυσαρέσκειά του στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην ήπειρο, εκτός από την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στη Λιβύη, η οποία απορρέει από την υποστήριξή της στη νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη, ενώ η υποστήριξη του Παρισιού επικεντρώνεται σε έναν από τους σημαντικότερους πολέμαρχους, τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιο κερδοφόρος τύπος εμπορίου για τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες είναι το εμπόριο και η πώληση όπλων, που εξαντλεί τις οικονομίες των χωρών εισαγωγής τους και τις επενδύσεις τους σε άλλους τομείς, δίνοντας παράλληλα μεγάλη προστιθέμενη αξία στις χώρες εξαγωγής.

Πρέπει να τονιστεί ότι η αγορά όπλων δημιουργεί μακροπρόθεσμη εξάρτηση, λόγω της ανάγκης εκσυγχρονισμού, και επίσης οδηγεί σε πολιτική και οικονομική εξάρτηση από τις χώρες εισαγωγής.

Ο δρόμος που ακολουθεί η Τουρκία ενοχλεί τη Δύση

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία επιδίωξε τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τις αμυντικές της βιομηχανίες, να μπει στον κατάλογο των χωρών εξαγωγής όπλων, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένη δυσαρέσκεια εντός αυτών των χωρών.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, ο Turkish Stream, ο ρωσικός-τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, ο αγωγός φυσικού αερίου της ανατολικής Ανατολίας, ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ και άλλα ζωτικά έργα έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό κέντρο.

Η ανακάλυψη του πεδίου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα, με αποθέματα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, άνοιξε μια νέα πύλη μέσω της οποίας η Τουρκία θα ενισχύσει τις ήδη εξελιγμένες δραστηριότητες εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας σε ενεργειακό κέντρο θα μειώσει την εξάρτηση της Άγκυρας από την εισαγόμενη ενέργεια από το εξωτερικό και θα της δώσει μια ισχυρή ώθηση προς τα εμπρός, για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους και να κινηθεί πιο έντονα σε πολλούς τομείς.


TurkPress
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος