Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΓΗΣΕΙ... «Η Τουρκία είναι το νέο Ιράν… και οι ΗΠΑ σταδιακά άρχισαν να το αντιλαμβάνονται»...

Ήταν χωρίς αμφιβολία εντυπωσιακή η νέα εξέλιξη με την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, το Σ...



Ήταν χωρίς αμφιβολία εντυπωσιακή η νέα εξέλιξη με την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, το Σάββατο το βράδυ, διότι πάνω απ’ όλα ήταν κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Εντυπωσιακή απ’ όλες τις απόψεις:

Επειδή είναι αμερικανική επιθυμία να τερματιστεί η ναυτική ομηρία της Κύπρου από την κατοχική δύναμη Τουρκία, και




Διότι, με την επίσκεψη του ενδυναμώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, το 40% της οποίας κατέχει η παραβατική Τουρκία, παραβιάζοντας στον απίστευτο βαθμό το Διεθνές Δίκαιο.

Σίγουρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πράξουν πολλά για να διορθώσουν τα λάθη που έχουν διαπράξει απέναντι στην Κύπρο και το λαό της. Χρωστάνε στους πολίτες του νησιού. Και πάνω απ’ όλα χρωστάνε την πραγματική επανένωση.

Είναι η μόνη δύναμη στον πλανήτη που μπορεί να την επιβάλει. Και όχι με τη διχοτομική διευθέτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διότι είναι μία «λύση», που θα χωρίσει μόνιμα το νησί και θα το παραδώσει στην απόλυτη επιρροή της ισλαμικής Τουρκίας. Τώρα θα μου πείτε -και θα έχετε δίκιο- ότι

Αυτό δεν θα το δεχθούν ποτέ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες -ακόμα και οι διπλοπρόσωποι Τουρκοκύπριοι. Ο κυπριακός λαός θα ικανοποιηθεί μόνο με την επανένωση, που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τις απαράδεκτες εγγυήσεις της Τουρκίας.
Η επίσκεψη του κ. Πομπέο δείχνει πάνω απ’ όλα μία μεγάλη στήριξη στην Κύπρο, η οποία είναι θύμα τρίτης εισβολής στην ΑΟΖ της, όπως πολύ ορθά το έθεσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού πριν την άφιξη του, είναι θετικές από κάθε άποψη και ομιλούν από μόνες τους. Αποφάσισε να επισκεφθεί το νησί για να τονίσει την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, και όχι μόνο.

Οι δηλώσεις του το Σαββατο το βράδυ ήταν ακόμα πιο θετικές…

Όπως έχει υπογραμμίσει και ο ίδιος, η Αμερική απορρίπτει κάθε πολεμική σύγκρουση στη Μεσόγειο. Και έχει τονιστεί στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτραπεί ένας πόλεμος μεταξύ δύο μελών-χωρών του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει ο κ. Πομπέο να τοποθετήσει και την Κύπρο. Πρέπει κάποια στιγμή να ανακοινώσει δημόσια ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει νέα τουρκική επίθεση και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχω την αίσθηση πως πρόκειται περί ειλημμένης απόφασης.

Καλώς έπραξε, λοιπόν, και επισκέφθηκε την Κύπρο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον τον θεωρούν μεγάλο παίκτη. Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε υπουργός Εξωτερικών. Απολαμβάνει της απόλυτης υποστήριξης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συναντήθηκε ξανά την Πέμπτη και συζήτησαν όλες τις διεθνείς κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αμερική.

Στη γειτονιά μας συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Το Ισραήλ προχώρησε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί κανένας πριν ένα μήνα. Την Πέμπτη θα γίνει σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο η υπογραφή παρουσία του προέδρου Τραμπ. Και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες αραβικές χώρες το δρόμο που άνοιξαν τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Το μέτωπο που σχηματίζεται είναι ξεκάθαρα αντιτουρκικό. Η κατοχική δύναμη απέμεινε με το Κατάρ και το Ιράν και έχει ταχθεί εναντίον όλων των χωρών της Μεσογείου. Οι Αμερικανοί βλέπουν ότι μάχεται τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Και καταλαβαίνουν ότι έχει χαθεί για τη Δύση.




Όμως ακόμα προσπαθούν να επαναφέρουν τον Ερντογάν στο δυτικό «μαντρί». Είναι μάταιη η προσπάθεια τους και θα φάνε τα μούτρα τους. Όπως τότε με το Ιράν. Τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν το 1979, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να σώσουν τον Σάχη, αντί να «κατασκευάσουν» γέφυρες με το νέο καθεστώς.

Η Τουρκία είναι το νέο Ιράν. Και δυστυχώς για τους Αμερικανούς θα αντιμετωπίσουν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι και τυχεροί, όμως, διότι έχει σχηματιστεί στη Μεσόγειο ένα μέτωπο, που θα αντικαταστήσει αμέσως την Τουρκία.

Ο κ. Πομπέο είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Ταυτόχρονα είναι και σκληρός. Έχει απόψεις με τις οποίες μπορεί κανείς να διαφωνεί, αλλά είναι σεβαστές. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο τις παρουσιάζει. Και τις υποστηρίζει. Είναι ισχυρές οι θέσεις του για όλα τα διεθνή ζητήματα.

Να κρατήσουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ και έχει αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες υπέρ του Εβραϊκού Κράτους.
Να κρατήσουμε ότι γνωρίζει καλά τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει κανείς. Καταλαβαίνει περισσότερα απ’ όσα λέει δημόσια. Να μην έχει κανείς αμφιβολία.

Ο κ. Πομπέο θέλει να επιτύχει την αποκλιμάκωση και να οδηγηθούμε σε διάλογο. Αλλά, αντιλαμβάνεται ότι για να συμβεί αυτό πρέπει η Τουρκία να αποσύρει τις ναυτικές δυνάμεις της από την κυπριακή ΑΟΖ και την περιοχή του Καστελόριζου. Η χθεσινή αποχώρηση του Oruc Reis μπορεί να είναι και ένα παιγνίδι. Άρα, απαιτείται να συνετιστεί ο Ερντογάν.

Δεν είναι εύκολο. Και φάνηκε ξεκάθαρα όταν του τηλεφώνησε ο πρόεδρος Τραμπ. Ενώ ο Αμερικανός Πλανητάρχης του έχει κάνει πολλές χάρες και έφτασε στο σημείο και να παρανομήσει παρεμβαίνοντας στην αμερικανική Δικαιοσύνη, ο Τούρκος πρόεδρος τον άδειασε με …μεγαλοπρέπεια. Άλλος ξένος ηγέτης θα είχε ήδη …«τιμωρηθεί». Ο Ερντογάν, λοιπόν, ΠΡΕΠΕΙ να τιμωρηθεί.

Ο ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν. Δεν πρέπει να καμώνονται ότι δεν ξέρουν πια. Σε αυτόν πρέπει να στραφούν. Η Κύπρος είναι το θύμα. Όπως και η Ελλάδα. Δεν δημιούργησαν ποτέ προβλήματα σε κανένα και παραμένουν πιστοί σύμμαχοι της Αμερικής. Γι’ αυτό και πρέπει να επιβραβευθούν.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πάρουν θέση με σκληρό τρόπο. Ο κ. Πομπέο μας έχει συνηθίσει να μην μασά τα λόγια του. Αυτό είναι γνωστό. Οι πολίτες της Κύπρου περιμένουν να ακούσουν καλά νέα. Και για την αποκλιμάκωση, και για τον στόχο της επανένωσης.

Το νησί είναι υπό κατοχή 46 χρόνια. Και η εισβολή έγινε με αμερικανική βοήθεια. Ουδείς κατηγορεί τη σημερινή Αμερική για εκείνο το διπλό έγκλημα. Αλλά δικαιούμαστε να έχουμε παράπονα από την Ουάσιγκτον, διότι τόσα χρόνια δεν είδε το Κυπριακό ως πρέπει και αρμόζει. Ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.