Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στο «κόκκινο» τα γηροκομεία εν αναμονή του β' κύματος... Στους 22 οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι... Καραντίνα σε Μαρούσι Μοσχάτο...

Μεγάλη ανησυχία στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τους λοιμωξιολόγους για τις κλειστές δομές, που εξακολουθούν να αποτελούν εστίες ...


Μεγάλη ανησυχία στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τους λοιμωξιολόγους για τις κλειστές δομές, που εξακολουθούν να αποτελούν εστίες κρουσμάτων, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα - Σε καραντίνα οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι έπειτα από τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων - Στους 22 οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι - Σε καραντίνα και δομή φροντίδας ηλικιωμένων στο Μοσχάτο εξαιτίας κρούσματος σε νοσηλεύτρια







Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας προκαλούν τα κρούσματα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες για την Covid -19.

H ανησυχία μετά τις μολύνσεις που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στο Μαρούσι είναι έντονη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε δομές φιλοξενίας αυξάνεται εν' αναμονή του β' κύματος της πανδημίας.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται την ώρα που οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι αυξάνονται δραματικά. Συγκεκριμένα ο αριθμός των νεκρών από τα κρούσματα στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» ανέρχονται πλέον σε 22 μετά και τον θάνατο ενός 81χρονου στο νοσοκομείο Παπανικολάου το απόγευμα της Τετάρτης.




19 κρούσματα στη δομή του Αμαρουσίου

Η νέα εστία διασποράς του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι εντοπίστηκε μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους στη μονάδα, στο πλαίσιο των ελέγχων σε κλειστές δομές και διαπιστώθηκε ότι 19 ηλικιωμένοι, που διαβιούν στο γηροκομείο Cantaurea είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι πρώτοι οκτώ ενημερώθηκαν χθες ότι είναι θετικοί και τα αποτελέσματα των τεστ που έδειξαν ότι άλλοι έντεκα έχουν επίσης προσβληθεί βγήκαν σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι ασυμπτωματικοί πλην ενός που είχε πυρετό.

Οι οκτώ πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην κλινική Παμμακάριστος και οι υπόλοιποι αναμένεται να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό. Τα κρούσματα στη συγκεκριμένη μονάδα διαπιστώθηκαν μετά από τους ελέγχους που έκανε χθες ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής, παρουσία μάλιστα, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Στον οίκο ευγηρίας μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, συνολικά από τον οίκο ευγηρίας που εντοπίσθηκαν τα κρούσματα είχαν ληφθεί 115 δείγματα (40 εκ των οποίων από εργαζομένους). Ολα τα δείγματα ελέγχθηκαν και ο αριθμός των θετικών είναι 19, όλα αφορούν φιλοξενούμενους στη μονάδα. Όπως πρόσθεσε ο κ.Πατούλης χθες ελήφθησαν δείγματα από τρεις δομές, κρούσματα εντοπίσθηκαν στη μία.

Σε καραντίνα η δομή

Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Ο νέος θάνατος από το Ασβεστοχώρι

Στο μεταξύ, κατέληξε από κορωνοϊό 81χρονος, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή», με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα. Ο θάνατος του ηλικιωμένου ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 275.

Την ίδια στιγμή, οι νεκροί από το συγκεκριμένο γηροκομείο της Θεσσαλονίκης φτάνουν τους 22.

Νωρίτερα καταγράφηκε θάνατος 69χρονης στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η γυναίκα έφερε υποκείμενα νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.




Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, την Τετάρτη, 233 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Τους 38 φτάνουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανησυχία και για το Μοσχάτο

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές το κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε γηροκομείο στο Μοσχάτο. Ειδικότερα, μια 28χρονη νοσηλεύτρια, εντοπίστηκε θετική στον COVID-19, αφού ανέβασε πυρετό και υπεβλήθη σε τεστ.

Η 28χρονη ειδοποίησε τους υπευθύνους στον οίκο ευγηρίας, οι οποίοι και αποφάσισαν να τεθεί η δομή σε καραντίνα.

Τη λήψη περιοριστικών μέτρων, στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Η Μεγαλόχαρη», που εδρεύει στη διεύθυνση Χρυσοστόμου Σμύρνης 120 στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου Αττικής, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφάσισε η η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε νοσηλεύτρια.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

- Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας.
- Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στην ανωτέρω μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
- Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στην ανωτέρω μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 31-08-2020 και ώρα 18.00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.