Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απανωτά χαστούκια σε Ερντογάν – Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε κατά 168%

Όσο κι αν προσπαθήσει να πείσει για το αντίθετο ο Ερντογάν, η εικόνα της τουρκικής οικονομίας δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Όπως...


Όσο κι αν προσπαθήσει να πείσει για το αντίθετο ο Ερντογάν, η εικόνα της τουρκικής οικονομίας δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη, το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο παρουσίασε εκρηκτική εκτίναξη αφού αυξήθηκε κατά 168,2% και διαμορφώθηκε στα 6,278 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας σημείωσαν πτώση 5,7% το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 20,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίες.

Σημαντικά αυξημένο ήταν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας και στο οκτάμηνο, οπότε διαμορφώθηκε στα 4,2 δισ. δολάρια, ήτοι αυξημένο κατά 69,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα παραπάνω απογοητευτικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα ήδη πολλαπλά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, με κυριότερο όλων την κατάρρευση της αξίας του εγχώριου νομίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λίρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι τόσο του ευρώ όσο και του αμερικανικού δολαρίου.

Κι αυτό, παρά την αναπάντεχη στήριξη από την κεντρική τράπεζα, η οποία προχώρησε προ-ημερών σε αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 10,25%, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του νομίσματος, το οποίο συγκαταλέγεται στα «χειρότερα» ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τρομακτικά εμπορικά νούμερα για τον Αύγουστο, δήλωσε ο Τim Ash, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management του Λονδίνου. London.

Υπογραμμίζει την πρόκληση για την κεντρική τράπεζα – πρέπει να σφίξουν την πολιτική τους για να περιορίσουν την ζήτηση για δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.