Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μυστικές συμφωνίες της Τουρκίας με άλλες χώρες για απαγωγές αντικαθεστωτικών σε άλλα κράτη

Η Αγκυρα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών κρατών για ενέργειες στο εσωτερικό τους από τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ με στόχο τον εντοπ...



Η Αγκυρα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών κρατών για ενέργειες στο εσωτερικό τους από τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ με στόχο τον εντοπισμό και την απαγωγή αντιφρονούντων ως και τη μεταφορά τους στην Τουρκία για να δικαστούν, φυλακιστούν ή ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις «εξαφανιστούν».




Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σύμφωνα με 15 σελίδων έκθεση ειδικών υπηρεσιών του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων, μεταναστών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος) η Αγκυρα έχει -τα τελευταία 2 χρόνια- υπογράψει μυστικές συμφωνίες με σκοπό την απέλαση Τούρκων αντιφρονούντων (που έχουν καταφύγει για πολιτικούς λόγους) αφού διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως επί το πλείστον για σχέσεις με ριζοσπαστικά κουρδικά «στοιχεία» (ειδικά στην Ασία), αλλά και για επαφές-διασυνδέσεις με γκιουλενιστές που ζούνε στο εξωτερικό (Αφρική-Βαλκάνια).




Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών είχε πέρυσι διαθέσιμο το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων για τέτοιες αποστολές σε εδάφη ξένων κρατών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις αποστολές της διάφορες διπλωματικές εγκαταστάσεις στις συγκεκριμένες χώρες (πρεσβείες-προξενεία – και όχι μόνο). Μάλιστα η κοινή έκθεση των επιμέρους υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία της ατομικής ακεραιότητας δεκάδων προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί από την Αγκυρα.

Μέχρι στιγμής τέτοιες επιχειρήσεις έχει διεξάγει η ΜΙΤ σε Αφγανιστάν, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Γκαμπόν (Δυτική Αφρική), Καμπότζη, Καζακστάν, Πακιστάν, Λίβανο και Κόσοβο, ενώ πάνω από 100 αντικαθεστωτικοί από τις ανωτέρω χώρες έχουν βίαια μεταφερθεί στην Τουρκία και για ορισμένους από αυτούς έχουν χαθεί τα ίχνη τους. Η πιο γνωστή επιχείρηση ήταν το 2018 στην Πρίστινα του Κοσόβου, που προκάλεσε σφοδρή εσωτερική κρίση στην τότε κοσοβάρικη κυβέρνηση.

Πέραν των ανωτέρω κρατών, μυστικές συμφωνίες φέρεται να έχουν γίνει με τη Μογγολία, το Σουδάν, το Ιράκ, τη Μολδαβία, τη Μιανμάρ, το Κατάρ και την Ουκρανία.

Στο μεταξύ έφθασαν χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τουρκικά αεροσκάφη F-16 για τις ετήσιες δεκαήμερες κοινές ασκήσεις με την επωνυμία «TURAZ QARTΑLI 2020». Πέραν της αεροπορικής παρουσίας, η Αγκυρα έχει μεταφέρει τις τελευταίες 5 ημέρες ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις στο «αδελφό» κράτος. Οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα από αύριο μέχρι τις 7 Αυγούστου σε Μπακού, Κουρντεμίρ, Γιεβλάκ, Γκάντζια και Ναχιτσεβάν.

Χθες το πρωί ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ καθώς και με τον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θανί, και αντάλλαξαν ευχές για τη γιορτή του Εid al Adha (Μπαϊράμι των μουσουλμάνων).

Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ