Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στην Κεντρική Μακεδονία Βρίσκονται 10.000 Εργάτες Γης Από Την Αλβανία Χωρίς Να Έχουν Ελεγχθεί Για Κορωνοϊό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr περίπου 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία εργάζονται στην Κεντρική Μακεδονία χωρίς έλεγχο για κορωνοϊό. ...


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr περίπου 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία εργάζονται στην Κεντρική Μακεδονία χωρίς έλεγχο για κορωνοϊό. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται στους οπωρώνες της Ημαθίας και της Πέλλας για την συγκομιδή του ροδάκινου που είναι βασικό προϊόν των περιοχών. Το ρεπορτάζ επικαλείται την μαρτυρία ενός Αλβανού εργάτη γης από το Λιμπράζι, του Ενίς Μπάρε, που τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται τα καλοκαίρια στους οπωρώνες.




Αυτός ισχυρίζεται ότι έφθασε εφέτος στην χώρα μας στις 30 Μαΐου και δεν υποβλήθηκε σε κανέναν έλεγχο τόσο στα σύνορα όσο και κατά τους 2 μήνες που βρίσκεται εδώ παρά την έξαρση της πανδημίας στην Αλβανία και θα μείνει στην χώρα μας μέχρι τις 30 Αυγούστου. Οι περισσότεροι εκ των 10.000 Αλβανών εργατών που έφθασαν στην χώρα δεν έχουν περάσει από έλεγχο με εξαίρεση αυτούς που πέρασαν από την Κακαβιά το 2ήμερο 11 και 12 Ιουλίου όπου κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 868 ελέγχους και όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 8 δείγματα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Με τα νέα μέτρα στις 4 Αυγούστου εγκαταστάθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά και από 16 Αυγούστου όσοι εισέρχονται στην χώρα μας από την Αλβανία θα μπαίνουν σε υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα γι’ αυτό πολλοί σπεύδουν να περάσουν τα σύνορα πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η παραγωγή του ροδάκινου είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας των δύο Νομών και επειδή υπήρχε κίνδυνος η παραγωγή να μείνει στα δένδρα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης παρέσχε την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση οι εποχικοί μετακλητοί εργάτες γης να εισέρχονται χωρίς θεώρηση άδειας εισόδου αλλά μόνον με την καταβολή παραβόλου 100 ευρώ κατά άτομο που προσκαλεί ο εργοδότης.

Το γιατί χρειαζόμαστε εργάτες γης από άλλες χώρες, την στιγμή που έχουμε τόση ανεργία, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων μαζί με το υπουργείο Εργασίας.

Υπάρχει η δικαιολογία, σοβαρή μεν, ότι έπρεπε να μαζευτεί η συγκομιδή για εφέτος, όμως όλοι οι υπεύθυνοι, κυβερνητικοί και λοιμωξιολόγοι, διατρανώνουν ότι προέχει η υγεία των πολιτών και η προστασία τους από την πανδημία του κορωνοϊού.

Γνωρίζουμε την εποχή της κάθε εποχικής εργασίας και συγκομιδής, δεν θα έπρεπε να παρθούν τα ανάλογα μέτρα ώστε να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι χωρίς να υπάρχει το άγχος και ο φόβος; Καλές είναι οι μάσκες, τα ωράρια, οι αποστάσεις και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά θα πρέπει και το κράτος να οργανώνεται καλύτερα.