Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΔΩ ΒΓΑΙΝΟΥΝ με Ναυτικό και Αεροπορία... Η Τουρκία προκαλεί με αεροναυτική άσκηση μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX για μια αεροναυτική άσκηση μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Οι Τούρκοι ονόμασαν τις τρεις θαλάσσιες πε...


Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX για μια αεροναυτική άσκηση μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Οι Τούρκοι ονόμασαν τις τρεις θαλάσσιες περιοχές που διεξάγουν την άσκηση «Μπαρμπαρός» (Barbaros), «Τουργκούτ Ρέις» (Turgut Reis) και «Τζάκα Μπέη» (Çaka Bey).





Η άσκηση, σύμφωνα με την ερντογανική «Yeni Safak», είναι πολεμικής προπαρασκευής στην Ανατολική Μεσόγειο την ίδια ώρα που η ένταση κλιμακώνεται στη Λιβύη.

Στην οκτάωρη άσκηση στα διεθνή ύδατα, συμμετέχουν 17 αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία.

Ωστόσο, όπως βλέπετε στην κεντρική εικόνα τις θαλάσσιες περιοχές της άσκησης (κόκκινα τετράγωνα), η «Τζάκα Μπέη» είναι εντελώς μέσα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, στην ελληνική ΑΟΖ που αμφισβητεί η Τουρκία.

Ο Τζάκα Μπέη, ή «Τζαχᾶς» στα μεσαιωνικά ελληνικά, ήταν ένας Σελτζούκος πολέμαρχος που υπηρετούσε στον βυζαντινό στρατό (ανατολικορωμαϊκό στρατό), ο οποίος στασίασε και ίδρυσε δικό του κράτος με πρωτεύουσα τη Σμύρνη και κάποια ελληνικά νησιά. Θέλησε μάλιστα να ανακηρυχθεί και Ρωμαίος αυτοκράτορας. Τελικά η ανταρσία του κατεστάλη. Ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τους Οθωμανούς, είναι προγενέστερος.

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι είχαν ονομάσει το σχέδιο εισβολής τους στην Ελλάδα «Επιχείριση Τζάκα Μπέη» και το ίδιο όνομα επιλέγουν και τώρα για την «εισβολή» στην ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης για άσκηση.
Οι άλλες δύο ονομασίες είναι των Οθωμανών ναυάρχων Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και Τουργκούτ Ρεΐς, που αμφότεροι ήταν Έλληνες εξισλαμισμένοι.

Εξάλλου μόνο Έλληνες μουσουλμάνοι μπορούσαν να ηγηθούν του οθωμανικού ναυτικού.

Οι Τούρκοι, κατώτερη φυλή στην μογγολική ιεραρχία, δεν ήξεραν από θάλασσα.

Σύμφωνα με τη «Yeni Safak» η άσκηση θέλει να δείξει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι έτοιμη για εκστρατεία μέσα σε 24 ώρες.

Επιθυμεί επίσης να στείλει μήνυμα πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και δευτερευόντως στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

Προφανώς πρόκειται για μια ακόμα υστερική αντίδραση της Τουρκίας, αυτή τη φορά στον βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια στη δυτική Λιβύη που «τσάκισε» εντελώς τον τουρκικό «τσαμπουκά».tribune.gr