Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2020

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΥς ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ... Οι Αμερικανοί ξηλώνουν τις τουρκικές βάσεις από την Αλβανία...!!! Τις μετατρέπουν σε... Αμερικανικές...!!!


Πριν από δύο ημέρες, η Αμερικανίδα πρέσβειρα Γιούρι Κίμ, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο κατάστρωμα ενός αλβανικού πολεμικού πλοίου μαζί με την Αλβανίδα υπουργό Άμυνας, Όλτα Τζάσκα, στον κόλπο του Αυλώνα.

Πρόκειται για ακόμη μία συμβολική φωτογραφία, μετά την Κρούγια, την Πρέζα και το Δυρράχιο, όπου η αμερικανική πρεσβεία αποφάσισε να διαλύσει τις τουρκικές επενδύσεις από την ταυτότητα της αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αυτή τη φορά, το έπραξε με γνώμονα την εθνική ασφάλεια.
Ο κόλπος του Αυλώνα (που μετονομάστηκε σε Βλόρα), ο οποίος ελέγχεται από τη ναυτική βάση του Πασαλιμάν, ανακατασκευάστηκε από τους Τούρκους με σκοπό τη διατήρηση της επιρροής τους στο λιμάνι, όπου ο παλιός πασάς έχει τον τάφο του, σαν να βάζουν (νέα) σύνορα της αυτοκρατορίας που κατέρρευσε.

Αλλά, η συμβολική φωτογραφία της Γιούρι Κιμ στο πολεμικό πλοίο, συμπίπτει με μια αίτηση της αλβανικής κυβέρνησης να μετατραπεί η βάση Πασαλιμάνι σε αμερικανική βάση, όπως συνέβη με εκείνη της Κουτσόβα, η οποία έχει ήδη αναληφθεί από το ΝΑΤΟ και έχει μεταμορφωθεί.

Ακριβώς αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε ορισμένα προηγούμενα, όπως η αποτυχία της προσπάθειας του Έντι Ράμα να δώσει στο Αεροδρόμιο του Αυλώνα στους Τούρκους, κάτι που θα αποτελούσε «στρατηγική κίνηση» αφού ο στρατός της Άγκυρας θα κυριαρχούσε στο σημαντικό αυτό λιμάνι των Δυτικών Βαλκανίων.

Πριν από λίγους μήνες, ο Έντι Rama και η υπουργός του, Μπελίντα Μπαλούκου ανακοίνωσαν ότι έχει ανοίξει ο διεθνής διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο του Αυλώνα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις παγκοσμίως γνωστές εταιρείες, και προφανώς αυτός έχει το λόγο του.

Σαφώς και είναι μόνο γεωπολιτικός. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει αεροδρόμιο στον Αυλώνα, καθώς αυτό που αναμένεται να κατασκευαστεί θα είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο, μέρος της Στρατιωτικής Βάσης του Ορίκουμ.

Και υπό αυτή την έννοια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάτι περισσότερο από γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η Αλβανία και η Ελλάδα ετοιμάζονται να συμφωνήσουν στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους, μια απόφαση που εκπηγάζει από το ενδιαφέρον για τους μεγάλους φυσικούς πόρους που κρύβονται στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ένας αμερικανικός γίγαντας, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, η Exxon Mobile, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ελληνική πλευρά και πιθανότατα θα έρθει και στο αλβανικό τμήμα.

Και σε αυτό το πλαίσιο οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν την υποχρέωση να χρησιμεύσουν ως μεσολαβητής στη συμφωνία μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας.

Ένας ρόλος που έπαιξαν οι ΗΠΑ πολλές φορές στην ιστορία. Η τελευταία φορά είναι ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπου η Ουάσινγκτον επέβαλε στην Αθήνα την υποχρέωση να ψηφίσει υπέρ της Αλβανίας.

Pamfleti.net

The Hellenic Information Team - © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

« Προηγουμενη
Επομενη »