Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ποιοι και πώς ταξιδεύουν στην Ελλάδα; Ανάστατη η Ομογένεια!

ekirikasΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Πάγωσε» η Ομογένεια της Αμερικής μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι σύμφωνα με απόφαση των κρατών μελών της Ευρωπ...


ekirikasΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Πάγωσε» η Ομογένεια της Αμερικής μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι σύμφωνα με απόφαση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι Αμερικανοί πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην γίνονται δεκτοί από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και μετά το επίσημο «άνοιγμα» του Τουρισμού, την 1η Ιουλίου.




Επί της ουσίας, παρότι είχε διαρρεύσει εδώ και εβδομάδες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρατήσει κλειστά τα σύνορα για τους Αμερικανούς πολίτες, πληροφορίες έφεραν την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες δηλαδή με μεγάλα έσοδα από τον Τουρισμό, να επιχειρούν να προωθήσουν τη χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων, απόφαση όμως που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί.




Οπως επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, η απόφαση αυτή ελήφθη χάριν της ομοφωνίας και της διασφάλισης της ενότητας του ενιαίου χώρου Σένγκεν εφ’ όσον ήταν βέβαιο ότι τυχόν διαφοροποιήσεις κάποιων κρατών μελών θα επέφεραν αντιδράσεις από τους οπαδούς της σκληρής γραμμής και θα καταργούνταν στην πράξη η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ολα αυτά, κι ενώ στις τάξεις της Ομογένειας επικρατούσε αναβρασμός μετά τη νέα αναβολή επανέναρξης της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα, αφού τόσο η Emirates όσο και η Delta Airlines επαναπρογραμμάτισαν τις πρώτες πτήσεις για την 1η Αυγούστου και… βλέπουμε, ακυρώνοντας τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για τον Ιούλιο και προκαλώντας περαιτέρω εκνευρισμό.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιφέρει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον ποιοι, πώς και μέσω ποιου προορισμού θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, σε ένα καλοκαίρι με προβλήματα άνευ προηγουμένου, ελέω της πανδημίας της Covid-19.

«Κάτοχοι ελληνικής υπηκοότητας πετάνε κανονικά»

Οπως εξηγεί στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν θέτουν περαιτέρω περιορισμούς στους ήδη υπάρχοντες, αφού ουσιαστικά αποτελούν παράταση των μέτρων που ήδη βρίσκονταν σε ισχύ από την περίοδο της πρώτης έξαρσης της πανδημίας έως σήμερα.

Αυτό σημαίνει πως οι Ελληνες πολίτες, είτε είναι κάτοχοι μόνο ελληνικού διαβατηρίου, είτε και Αμερικανικού, μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά στην Ελλάδα, εφόσον διαθέτουν έγγραφο που αποδεικνύει την ελληνική ιθαγένεια.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως είχε αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ ο «Ε.Κ.», οι Ελληνες υπήκοοι που ταξιδεύουν με αμερικανικό διαβατήριο και δεν έχουν στην κατοχή τους για οιονδήποτε λόγο ελληνικό διαβατήριο ή ελληνική ταυτότητα θα χρειαστούν μια βεβαίωση από τις υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου, η οποία εκδίδεται άμεσα και μέσα από μια ευέλικτη διαδικασία.

«Οποιος έχει αμερικανικό διαβατήριο και ελληνική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες δεν χρειάζεται καμία βεβαίωση. Πηγαίνει κανονικά με το αμερικανικό διαβατήριό του και προσκομίζει την ελληνική ταυτότητά του. Βεβαίωση θα χρειαστεί στις εξής περιπτώσεις: Η πρώτη είναι εάν διαθέτει ελληνική ταυτότητα παλαιού τύπου, χωρίς λατινικούς χαρακτήρες. Η δεύτερη, εάν για κάποιο λόγο δεν έχει διαθέσιμη την ελληνική ταυτότητα, αλλά είναι Έλληνας πολίτης. Θα πρέπει τότε να μας στείλει με email συνημμένο το αμερικανικό διαβατήριο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, δηλαδή ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο με την ημερομηνία γέννησης και τον Δήμο που είναι εγγεγραμμένος στην Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουμε τα στοιχεία του και να εκδώσουμε τη βεβαίωση, για να μπορεί να ταξιδέψει», τόνισε ο κ. Κούτρας.

Παράλληλα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη υπενθύμισε ότι οι Ελληνες πολίτες που θα ταξιδέψουν προς την Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώνουν μια ειδική φόρμα στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr, με στοιχεία του εισερχομένου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω τους ομογενείς μας, τους κατόχους ελληνικού διαβατηρίου, είτε ελληνικής ταυτότητας αν δεν έχουν εκδώσει ελληνικό διαβατήριο, είτε είναι εγγεγραμμένοι στην Ελλάδα -γιατί προς το παρόν μόνο αυτοί επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ελλάδα- να μπουν στην ιστοσελίδα travel.gov.gr, 48 ώρες πριν το ταξίδι τους και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία συνεισφέρουν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. Ο λόγος που υλοποιείται αυτή η διαδικασία είναι η διασφάλιση της υγείας των Ελλήνων που ζουν στην πατρίδα και των Ελλήνων του εξωτερικού που επισκέπτονται την πατρίδα», είπε ο Δρ Κούτρας.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Πρεσβεία εφιστά την προσοχή στους Ελληνες υπηκόους που είναι κάτοχοι Αμερικανικής Βίζας ή ESTA, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν το παρόν καθεστώς δεν αλλάξει, δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ μέσω ενδιάμεσων προορισμών από τις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν και, συνεπώς, κάποιοι εξ αυτών θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην επιστροφή. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τους Αμερικανούς υπηκόους.

Αναφορικά με το πώς και εάν δύνανται να αλλάξει η κατάσταση, το τοπίο είναι θολό. Εάν κάτι φαίνεται ως δεδομένο, είναι πως τα μέτρα αυτά παραμένουν εν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Μείνετε ενημερωμένοι…»

Ο ιδρυτής της Homeric Tours, Νίκος Τσακανίκας, με δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» τον Μάιο, είχε προειδοποιήσει ουσιαστικά το κοινό να αποφύγει να κλείσει εισιτήριο σε απευθείας πτήση, προβλέποντας το «τσουνάμι ακυρώσεων» που θα επακολουθούσε.

«Δεν έχει σημασία, ακόμη κι αν αγοράσετε το εισιτήριο. Εάν αποφασίσουν να αναβάλουν την ημερομηνία, απλά θα σας τηλεφωνήσουν και θα σας ενημερώσουν. Ολες αυτές οι εταιρείες έχουν πρόγραμμα για τον Ιούλιο. Από την εμπειρία μου, εκφράζω έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα πετάξουν απευθείας στην Ελλάδα τελικά. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, θα υπάρχει η επιλογή του ενδιάμεσου προορισμού από την Ευρώπη», ήταν η δήλωση του κ. Τσακανίκα που έλαβε μια «πικρή» επιβεβαίωση.

«Δεν είναι θέμα εάν επιβεβαιώθηκα. Νομίζω πως αυτήν την στιγμή δεν έχουμε πολλά να πούμε. Πρέπει να ενημερωθούμε καλύτερα. Εξακολουθώ να συνιστώ στο κοινό πρώτα να ενημερωθεί τι ισχύει, ποιος πετάει και ποιος δεν πετάει και μετά να κλείσει το εισιτήριο», ανέφερε ο κ. Τσακανίκας.

Νεότερη Ενημέρωση: Ταξιδεύουν κανονικά οι σύζυγοι Ελλήνων υπηκόων

Επιπλέον, όπως προέκυψε από νεότερη ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας, στην Ελλάδα ταξιδεύουν κανονικά και πολίτες τρίτων χωρών - και από τις ΗΠΑ - που είναι σύζυγοι Ελλήνων υπηκόων, όπως επίσης και τα παιδιά τους.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προμηθευτούν τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα κατά τόπους Γενικά Προξενεία.