Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μάσκα… παντού αλλιώς μέχρι και κλείσιμο καταστημάτων!

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται αργά αλλά σταθερά οι… μνήμες της εποχής του lockdown επανέρχονται. Τα μέτρα προστασίας δεν τηρο...


Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται αργά αλλά σταθερά οι… μνήμες της εποχής του lockdown επανέρχονται. Τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται πλέον ευλαβικά και δυστυχώς κυριαρχεί χαλάρωση. Η εξέλιξη της πορείας της νόσου είναι καθοριστικής σημασίας, συμφωνούν οι λοιμωξιολόγοι.






Σε νέα φάση έχει μπει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και η απόφαση για εκ νέου υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλά καταστήματα αλλά και τα δεδομένα που διαρκώς αλλάζουν.




Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος της εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σημείωσε ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (σ.σ. 57 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την τετάρτη, 29.07.2020) είναι ανησυχητική, κάτι όμως που είναι αναμενόμενο λόγω και της χαλάρωσης του κόσμου.

«Ο αριθμός είναι ανησυχητικός. Υπάρχει μια ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τα ήδη ληφθέντα μέτρα»
Ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε ότι τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα πρέπει να τηρούνται και πλέον η μάσκα θα πρέπει να γίνει απαραίτητο αξεσουάρ στις μετακινήσεις μας.


Σχετικά με τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, αυτή ενδεχομένως να πρέπει να χρησιμοποιείται κατά περίπτωση, εκεί δηλαδή που συνωστίζεται πολύς κόσμος, και όχι να υπάρχει καθολική χρήση της παντού.

«Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι ένα ακραίο μέτρο»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, επισήμανε ότι οι ειδικοί ακόμη μελετούν τον ιό και μαθαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία.

Προς το παρόν «δεν έχουμε δεδομένα ότι έγινε πιο ανθεκτικός ή πιο ευαίσθητος», ενώ είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μεταφέρεται και σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Κοτανίδου: Κλείσιμο μαγαζιών αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα μπιτς πάρτι, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε από την πλευρά της μιλώντας στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. «Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» ξεκαθάρισε.

«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου.


Ξεκαθάρισε πάντως, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την ύπαρξη του COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».

Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι «ουδείς είναι άτρωτος από τον COVID, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω».

Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.