Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙ... Το Α/Α Σύστημα «ΧΩΚ» και οι δυνατότητες του στην… Α/Α του Στρατού Ξηράς

Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α Ιωάννης Κόντης* Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές τα Υλικά, τα κύρια Χαρακτ...


Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α Ιωάννης Κόντης*

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές τα Υλικά, τα κύρια Χαρακτηριστικά και τις Δυνατότητες του Αντιαεροπορικού (Α/Α) Πυραυλικού Συστήματος «ΧΩΚ» HAWK (Homing All the Way Killer), απευθυνόμενο στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, με απλούς όρους, όσο αυτό είναι δυνατό.




Το Σύστημα «ΧΩΚ», είναι αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως και παρήχθη για πρώτη φορά για τις ανάγκες του Αμερικανικού Στρατού στο τέλος της δεκαετίας 1950.

Έκτοτε, με συνεχείς αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς που υπέστη, ακολουθώντας την εξέλιξη της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών υλικών, της ψηφιακής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας αλλά και της εκπληκτικής εξέλιξης των δυνατοτήτων των πολεμικών Αεροσκαφών (Α/Φ) νέας γενεάς, παραμένει ακόμη σε επιχειρησιακή χρήση από αρκετούς Στρατούς του κόσμου, αλλά και από τον Ελληνικό Στρατό.

Ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) (το Όπλο του Πυροβολικού) ενέταξε το Σύστημα αυτό στις δυνάμεις του οργανωμένο σε δύο Α/Α Μοίρες, (ανεξάρτητες Μονάδες Πυροβολικού), την μία στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και την δεύτερη στις αρχές της δεκαετίας 1970. Αμφότερες οι Μοίρες είναι επιχειρησιακές και ικανές να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τη σύγχρονη εχθρική αεροπορική απειλή.

Η Εχθρική Απειλή

Η εχθρική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) είναι επανδρωμένη με κατάλληλα εκπαιδευμένο αεροπορικό προσωπικό (ιπτάμενο & εδάφους) και διαθέτει ποικιλία σύγχρονων αεροπορικών πολεμικών μέσων, Α/Φ & Ελικοπτέρων (Ε/Π), ικανών να πλήξουν ποικιλία στόχων, πολλαπλώς, ημέρα & νύχτα και με κακές καιρικές συνθήκες και σε βάθος στην Ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ