Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ηχηρό καμπανάκι από καθηγητή – «Πλέουμε ήδη πάνω στο 2ο κύμα κορονοϊού»

Στο τεντωμένο… σκοινί του κορονοϊού ακροβατεί η χώρα και η σπίθα είναι πολύ κοντά να γίνει και πάλι φωτιά… «Τέλος τα πανηγύρια για φέτος», ...


Στο τεντωμένο… σκοινί του κορονοϊού ακροβατεί η χώρα και η σπίθα είναι πολύ κοντά να γίνει και πάλι φωτιά… «Τέλος τα πανηγύρια για φέτος», η πρόταση του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου. Τι λέει για τα ορφανά και τα εισαγόμενα κρούσματα.






Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας, αποτελεί μεγάλη απειλή με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μάλιστα τονίζει ότι η χώρα μας πλέι πάνω από το δεύτερο κύμα κορονοϊού, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτα φαινόμενα τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις.




Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα πανηγύρια όσο και για τους συνωστισμούς στα μπαρ που μπορεί να αποδειχθούν πηγή τεράστιας διασποράς και να επαναφέρουν τις εφιαλτικές στιγμές των προηγούμενων μηνών.

Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα κρούσματα στις επαφές τους και πως υπάρχουν ακόμα μικροεστιες σε διάφορες περιοχές της χώρας.



«Εχουμε πει ότι υπάρχει πρόβλημα και κυρίως των εισαγομένων. Υπάρχουν ορφανά κρούσματα τα οποία δεν προέκυψαν έτσι ξαφνικά. Σίγουρα υπάρχει κάποια επαφή με εισαγόμενα κρούσματα. Η Ελλάδα ήταν σχεδόν καθαρή. Υπάρχουν, ωστόσο, εστίες που σιγοκαίνε ειδικά στη βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά.


Αναφορικά με την περίπτωση της ανήλικης που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά μεταδίδουν σε χαμηλότερο βαθμό ενώ έχουν τηρηθεί οι οδηγίες και θα σπάσει η μετάδοση σε αλλά παιδιά. Και ελπίζω να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα και σε άλλες κατασκηνώσεις.

Παράλληλα ο καθηγητής είπε «πως βασικό πρόβλημα είναι οι συμπεριφορές μας, ενώ τόνισε πως δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα πχ μάσκες. «Μάσκα πια δεν βλέπω πουθενά. Βλέπω ανθρώπους τον έναν πάνω στον άλλο. Θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί με τον έλεγχο των τουριστών. Το κακό είναι ότι σε αυτή φάση του τουρισμού μας φούντωσαν τα κρούσματα στα Βαλκάνια».

Οσον αφορά στα πανηγύρια ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ήταν κατηγορηματικός. «Πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση και δεν μπορεί κανείς να τους ελέγξει. Πρέπει να πέσει στο τραπέζι η κατάργηση των πανηγυριών. Μπορεί να κυλήσει μια χρονιά χωρίς πανηγύρια και μπαρ».


Σταθερά διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
Το δυσάρεστο είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά πάνω από 20 τις τελευταίες ημέρες γεγονός που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς. Την Κυριακή η χώρα μας είχε 31 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες. 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.



Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».