Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Διευθύντρια ECDC για δεύτερο κύμα κορονοϊού:«Το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πότε»

news4healthH διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), Άντρεα Άμμον, εξέφρασε τη βεβαιότητα της για ένα επ...



news4healthH διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), Άντρεα Άμμον, εξέφρασε τη βεβαιότητα της για ένα επερχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Η δεύτερη φάση της πανδημίας περιλαμβάνει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Στόχος είναι η μερική επιστροφή στην κανονικότητα με το χαμηλότερο δυνατό επιδημιολογικό κόστος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του COVID-19.






Πολλοί είναι εκείνοι, πάντως, που πιστεύουν ότι το φθινόπωρο, με τη μείωση των θερμοκρασιών, θα επέλθει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Αυτήν την άποψη μοιράζεται και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), Άντρεα Άμμον. Μιλώντας στον Guardian, εξέφρασε τη σιγουριά της για ένα δεύτερο κύμα.

"Το ερώτημα είναι πότε θα έρθει και πόσο μεγάλο θα είναι. Αυτό είναι το ερώτημα κατά την άποψή μου».

ECDC




Η ίδια τόνισε ότι η ανοσία στην παγκόσμια κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή. «Βλέποντας τα χαρακτηριστικά του ιού, βλέποντας τα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού τα πράγματα δεν είναι καλά. Η ανοσία βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και το 14%. Αυτό αφήνει ευάλωτο στον ιό ένα 85 με 90%. Ο ιός κυκλοφορεί ακόμα μαζί μας, πολύ περισσότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φλεβάρη. Δε θέλω να περιγράψω μία εικόνα αποκαλύψεως αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσουμε εντελώς».

Ένα από τα καθήκοντα της Άμμον είναι να ελέγχει εξονυχιστικά το επακόλουθο της πανδημίας και να εντοπίζει πρόωρα κάποια άνοδο σε μολύνσεις. Μεταξύ άλλων διέκρινε μία χαλάρωση στη συμπεριφορά του κόσμου σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας.



«Νομίζω ότι τώρα αρχίζει η κούραση. Βλέπουμε την εμπειρία ανθρώπων μετά από την αδυναμία άσκησης των ελευθεριών που συνήθως είχαν: το να μπορούν να πάνε όπου θέλουν, με όποιον θέλουν. Πρόκειται για μία θεμελιώδη αλλαγή στη κανονική μας ζωή. Ειδικά τώρα που πέφτουν τα κρούσματα, ο κόσμος νομίζει ότι τελειώνει. Αυτό σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΜΜΟΝ

Η διευθύντρια του ECDC τόνισε πως αποδείχθηκε ότι οι κυβερνήσεις υποτίμησαν την ταχύτητα διάδοσης του ιού. Παράλληλα, επισήμανες ότι η επιστροφή τουριστών από τις Άλπεις και από χιονοδρομικά κέντρα στην Ιταλία και την Αυστρία την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού στην Ευρώπη

«Πρόκειται για μέρη με πολύ κόσμο. Επίσης αυτές οι καμπίνες που σε ανεβάζουν στα βουνά είναι στριμωγμένες. Είναι οι ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού. Είμαι σίγουρη ότι βοήθησαν πολύ στην μεγάλη διασπορά στην Ευρώπη».



ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2zUjK4a