Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γιατί Εχίνος και Ιασμός μετατράπηκαν σε υγειονομική «βόμβα»

Η κοινότητα Εχίνου, του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπως και ο δήμος Ιάσμου στη Ροδόπη μπήκαν με απόφαση της Πολτικής Προστασίας σε τοπικό lock...


Η κοινότητα Εχίνου, του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπως και ο δήμος Ιάσμου στη Ροδόπη μπήκαν με απόφαση της Πολτικής Προστασίας σε τοπικό lockdown, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τοπική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.




91 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή από τις 11 Ιουνίου


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τις 11 Ιουνίου 2020 (καταγράφονταν 73 ως το μεσημέρι της Πεμπτης και έγινε γνωστό πως ακόμη 18 διαπιστώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας) προέρχονται από την περιοχή της Ξάνθης, ενώ ως το βράδυ της Πέμπτης καταγράφονταν και έξι θάνατοι στην περιοχή.

Από τα 24 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν πανελλαδικά την Πέμπτη, 18 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ξάνθης και 2 στη Ροδόπη ενώ και την Τετάρτη, από τις 55 περιπτώσεις νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, 43 στην Ξάνθη και 6 από τη Ροδόπη διαπιστώθηκαν μεταξύ κατοίκων της περιοχής αυτής.



Το βράδυ της Πέμπτης μια 70χρονη θετική στον κορωνοϊό κατέληξε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ανεβάζοντας σε 6, τον αριθμό των θανάτων της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά στην Ελλάδα, ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού ανέρχεται σε 189.
Πώς φτάσαμε σε αυτή την τοπική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Θυμίζουμε πως στις 10 Μαΐου οι Αρχές αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας 5 δημοτικών σχολείων και ενός νηπιαγωγείου στην Ξάνθη, όταν εκπαιδευτικός που δίδασκε σε τέσσερα δημοτικά της περιοχής βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Η απόφαση αφορούσε τουλάχιστον 80 εκπαιδευτικούς και δεκάδες μαθητές με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο εν λόγω εκπαιδευτικός.

Την επομένη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 15 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί μερικό Lockdown στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Στις 12 Ιουνίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας συνοδευόμενος από τον Νίκο Χαρδαλιά, βρέθηκε στην Ξάνθη, από όπου ανέφερε ότι υπήρξε μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων την οποία απέδωσε στην κόπωση ενώ όπως τόνισε «είναι κρίμα να πάει τόση θυσία χαμένη».

Την περασμένη Τρίτη, τη λήψη περιοριστικών μέτρων και στον δήμο Ιάσμου, στη Ροδόπη, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας» αποφάσισε, μετά το τέλος έκτακτης σύσκεψης στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.

Διαπιστώνεται μια γενικότερη χαλάρωση μέτρων για τον κορωνοϊό

«Οι εστίες δείχνουν μια χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και την τήρηση των αποστάσεων. Και μας υπενθυμίζουν πως ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ακόμα» σημείωνε για το ίδιο θέμα στο iefimerida, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος: «Μια και μιλάμε για εστίες πιθανής αναζωπύρωσης, ας αλλάξουμε τους όρους, και ας πούμε πως τηρώντας όλοι μας τα μέτρα, στην ουσία σκάβουμε ο καθένας μας ένα κομμάτι μιας αντιπυρικής ζώνης προστασίας».

«Προφανώς ανησυχούμε για κάθε περίπτωση που υπάρχουν εστίες διασποράς κορωνοϊού, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουν. Η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες Αρχές έλαβαν τα μέτρα που χρειάζονται. Ελπίζω και πιστεύω με τα πολλά τεστ και τους περιορισμούς, που κατανοούμε ότι είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες, ότι θα καταφέρουμε να τελειώσει εκεί η ιστορία» εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ, την Πέμπτη για το ζήτημα ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Το Ραμαζάνι και ο ρόλος του στην εξάπλωση του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, τα συσσωρευμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ξάνθη φαίνεται πως σχετίζονται με την μουσουλμανική κοινότητα και τις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υποστήριξε πως «η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ήταν μια κερκόπορτα, γιατί ζουν σε κοντινή επαφή. Η κρίση έρχεται μετά από μια δική τους γιορτή, το Ραμαζάνι».

«Πρόκειται για μια εστία που είναι απόρροια της μη τήρησης των μέτρων. Είναι ένα παράδειγμα του τι θα γίνει αν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» με τη σειρά του ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

Μιλώντας για τα κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου, αναφέρθηκε στην θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανίου, όπου φαίνεται πως υπήρξε συγχρωτισμός. «Είναι ένα παράδειγμα πως μπορούμε να γυρίσουμε σε καταστάσεις που δεν θέλουμε», ανέφερε ο καθηγητής.
Επτά μέρες περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Κάπως έτσι οι Αρχές κατέληξαν σε εφαρμογή Lockdown. Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της στην περιοχή της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε αυστηροποίηση των ήδη ισχύοντων μέτρων ως ακολούθως:

Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασής τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά τη μετάβασή τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.