Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Οι ΗΠΑ να σταματήσουν τη βία κατά του λαού τους!» λένε οι Μουλάδες του Ιράν...

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν τη βία» εναντίον του ίδιου του λαού τους μετά τον θάνατο του Αφρο-αμερικανού Τ...


Το Ιράν κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν τη βία» εναντίον του ίδιου του λαού τους μετά τον θάνατο του Αφρο-αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία, που προκάλεσε διαδηλώσεις οργής σε πολλές αμερικανικές πόλεις. «Προς τον αμερικανικό λαό: ο κόσμος άκουσε τη φωνή σας για την καταπίεση. Ο κόσμος είναι στο πλευρό σας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.




«Προς αξιωματούχους και την αμερικανική αστυνομία: σταματήστε τη βία εναντίον του λαού σας και αφήστε τον να αναπνεύσει», δήλωσε στα αγγλικά, απηχώντας ένα σύνθημα που ακούγεται στις αμερικανικές διαδηλώσεις: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Σε ένα βίντεο που έγινε viral φαίνεται ένας αστυνομικός να πατάει με το γόνατό του επί πολλά λεπτά τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, που λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Η οργή που ξεχείλισε στη Μινεάπολις (Μινεσότα), έπειτα από τον θάνατο την περασμένη Δευτέρα του Τζορτζ Φλόιντ, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα, όπου χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

Η κατάσταση εξελίχθηκε σε συγκρούσεις σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και να καλέσουν την Εθνοφρουρά. «Λυπούμαστε βαθιά που βλέπουμε τον αμερικανικό λαό, που επιδιώκει ειρηνικά τον σεβασμό και όχι τη βία, να καταστέλλεται χωρίς διάκριση», πρόσθεσε ο Μουσαβί, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «ασκούν βία και εκφοβισμό στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό».

Οι αμερικανικές διαδηλώσεις καλύπτονται ευρέως από ιρανικά ΜΜΕ, ιδίως από την κρατική τηλεόραση. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκαν μετά την καταγγελία από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018 της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015 και την επαναφορά των σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν το Ιράν μετά τις ταραχές του Νοεμβρίου του 2019 που ακολούθησαν την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης. Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν. Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι 304 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το Ιράν δεν ανακοίνωσε επίσημο απολογισμό και έχει παραδεχθεί τον θάνατο ενός πολύ μικρού αριθμού ανθρώπων κυρίως στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας, με τις αρχές να χαρακτηρίζουν «απόλυτο ψέμα» τους απολογισμούς που δίνουν «εχθρικές οργανώσεις». Τον Δεκέμβριο, μια έκθεση ανεξάρτητων ειδικών που εργάστηκαν για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμούσε πως ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 400 νεκρών (εκ των οποίων 12 παιδιά).

Το πρακτορείο ειδήσεων Isna μετέδωσε χθες πως ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζίλ είπε πως οι ταραχές μπορεί να έχουν κοστίσει τη ζωή σε 225 ανθρώπους. Ο Ραχμανί Φαζίλ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το 20% των θυμάτων σκοτώθηκαν από «ταραξίες», σύμφωνα με τη φρασεολογία που χρησιμοποιείτο τότε από τις αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ