Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ απαιτήσεις Άγκυρας έναντι Ισραήλ: «Αν θέλετε καλές σχέσεις μαζί μας ακυρώστε συμφωνία με Κύπρο για ΑΟΖ»... ΟΧΙ τους είπε το Ισραήλ...

«Αυτοκρατορικά» απωθημένα έναντι του Ισραήλ βγάζει η Τουρκία η οποία με περίσσιο θράσος απαιτεί από το Τελ Αβίβ να ακυρώσει την συμφων...

«Αυτοκρατορικές» απαιτήσεις Άγκυρας έναντι Ισραήλ: «Αν θέλετε καλές σχέσεις μαζί μας ακυρώστε συμφωνία με Κύπρο για ΑΟΖ»

«Αυτοκρατορικά» απωθημένα έναντι του Ισραήλ βγάζει η Τουρκία η οποία με περίσσιο θράσος απαιτεί από το Τελ Αβίβ να ακυρώσει την συμφωνία με την οποία οριοθέτησε ΑΟΖ με την Λευκωσία!

«Το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία του με την Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ παραχώρησε κάποιες θαλάσσιες περιοχές στην Κυπριακή Δημοκρατία.




Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως μόνο αν ακυρωθεί η συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου μπορεί να ενωθεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα με εκείνη της Λιβύης.

Υποστήριξε ακόμη ότι για να πάει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στη διεθνή αγορά πρέπει ο αγωγός να περάσει από την Τουρκία ή από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η Άγκυρα επιχειρεί να απειλήσει το Ισραήλ και να το εκβιάσει σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των δικών του ενεργειακών αποθεμάτων.

Φυσικά για να τολμήσει ο Μ.Τσαβούσογλου να ξεστομίσει τέτοιες δηλώσεις σημαίνει πως έχουν υπάρξει υπόγειες διεργασίες για να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Προφανώς το Ισραήλ επειδή δεν βλέπει ουσιαστική αποφασιστικότητα από την ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να σκέφτεται πως θα μεταφερθεί το δικό του φυσικό άεριο στην Ευρώπη. Πάντως ο Τσαβούσογλου έχει «πάρει θάρρος» που σημαίνει πως κάποια επικοινωνία υπήρξε στο πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNNTurk ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η “ε/κ πλευρά προχώρησε στον σχεδιασμό των τεμαχίων με βάση τη συμφωνία που έκανε με το Ισραήλ”, υποστηρίζοντας ότι μέσα σε εκείνη την περιοχή υπάρχει υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας!

Δηλαδή, ανέφερε, “το Ισραήλ για να υπογράψει μια συμφωνία μαζί μας, παρόμοια με εκείνη που υπογράψαμε με τη Λιβύη, πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ‘ε/κ διοίκηση’” όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Και δεν πρέπει να αποδεχτεί ότι παραχώρησε εκείνη την περιοχή στην ε/κ πλευρά. Μόνο τότε η δική μας υφαλοκρηπίδα ενώνεται με την Λιβύη”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: “Αν την ακυρώσει αυτή (τη συμφωνία) εμείς, προς την κατεύθυνση των οικονομικών μας συμφερόντων, θα συνομιλήσουμε με όλους, θα υπογράψουμε και συμφωνία αν μας ωφελεί. Ο φυσικός πλούτος του Ισραήλ για να πάει στη διεθνή αγορά θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία ή την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας”.

Προσέξτε τι είπε «θα υπογράψουμε συμφωνία αν μας ωφελεί»! Δηλαδή, αποφασίζουν μόνοι τους πόση υφαλοκρηπίδα έχουν και μέχρι που θα φτάνει (ακόμα και έξω από το Τελ Αβίβ άμα θέλουν) και αν νιώθουν γενναιόδωροι, υπογράφουν και μια συμφωνία...

Η Άγκυρα για να αποκτήσει τόσο θράσος κάποιοι της το επέτρεψαν. Όλοι, από τις ΗΠΑ και Ρωσία μέχρι Γαλλία-Γερμανία και Ιταλία φέρονται στην Τουρκία σα να προτιμούν την δική της επικράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό βοηθάει η υποχωρητικότητα των Αθηνών.

Ο Μ.Ταβούσογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι “πλην της ε/κ πλευράς μπορούμε να κάνουμε συνεργασία με όλους σε αυτό το θέμα (της ανατολικής Μεσογείου)”.




Πάντως το Ισραήλ απάντησε στις απαιτήσεις του Μ.Τσαβούσογλου δια μέσου του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Κύπρο.

Το Ισραήλ είναι πλήρως δεσμευμένο στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Σάμι Ρεβέλ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με του με την Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ο κ. Ρεβέλ υπογράμμισε πως “το Ισραήλ σέβεται τα δικαιώματα της Κύπρου στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της”, προσθέτοντας πως η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010.