Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ...!! Πρέσβης ΗΠΑ στη Λιβύη: «Απαιτούμε την απόσυρση από την χώρα, Τούρκων, Σύριων, & Ρώσων

Και οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν Τούρκους και Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη ΟΠρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ δήλωσε σε ε...

Λιβύη: O Σάρατζ δίνει "γη και ύδωρ" στις ΗΠΑ για να τον "σώσουν ...

Και οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν Τούρκους και Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη
ΟΠρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ δήλωσε σε ειδική ενημέρωση ότι η θέση των ΗΠΑ στη Λιβύη είναι ότι η σύγκρουση πρέπει να σταματήσει άμεσα.


Ο ίδιος τόνισε ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης θα μειώσει τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο της ξένης παρέμβασης, θα επιτρέψει την ανθρωπιστική δράση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19 και θα ανακουφίσει τα δεινά των Λίβυων όσον αφορά την μεγάλη αύξηση των πεινασμένων και των εκτοπισμένων.




Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Κέντρο του Ντουμπάι στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Νόρλαντ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει εξελιχθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) έχει τον έλεγχο πολλών περιοχών χάρη στην τουρκική στρατιωτική υποστήριξη.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι έστειλε μισθοφόρους της εταιρείας Βάγκνερ, τους οποίους επί του παρόντος αποσύρει μακριά από την πρώτη γραμμή των μαχών νότια της Τρίπολης, ενώ επισήμανε την ανησυχία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο συνεχιζόμενης κλιμάκωσης στη Λιβύη.

Στάθηκε στην μεταφορά ρωσικών μαχητικών στη Λιβύη, όπως αποκάλυψε η AFRICOM, καθώς και στη συνεχιζόμενη ροή τουρκικού στρατιωτικού υλικού και άλλες μορφές υποστήριξης για το GNA.

«Τα μηνύματά μας προς το GNA και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) ήταν πάντα ότι πρέπει να αδράξουμε την τρέχουσα ευκαιρία να επιστρέψουμε στις συζητήσεις 5 + 5 υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Αυτή η συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν, είναι η ιδανική ευκαιρία για τη δημιουργία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Για να είναι πραγματικά επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια, τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση και η ηγεσία και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να δώσει στις διαπραγματευτικές επιτροπές τις απαραίτητες εξουσίες», δήλωσε ο Norland.

Όσον αφορά τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την τουρκική επιρροή στη σύγκρουση, είπε: «Η βασική μας θέση είναι ότι ήρθε η ώρα για όλους τους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις να αρχίσουν να τερματίζουν την κλιμάκωση και να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Εάν υπάρχει ένα σύνθημα που θέλουμε να εφαρμόσουμε σήμερα, είναι «Η Λιβύη στους Λιβύους».

«Όσον αφορά την Τουρκία, πρέπει να θυμόμαστε ότι η πραγματική κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης ξεκίνησε με την παρέμβαση των δυνάμεων της εταιρείας Βάγκνερ από τη Ρωσία τον Οκτώβριο και της τουρκικής επέμβασης.

Τώρα που η κατάσταση έχει σχεδόν διευθετηθεί, επαναλαμβάνουμε το μήνυμά μας ότι η ξένη παρέμβαση πρέπει να σταματήσει για να επιτρέψει στα κόμματα της Λιβύης να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν πιστεύουμε ότι η Λιβύη θέλει να καταληφθεί από οποιονδήποτε ξένο κράτος, είτε πρόκειται για τη Ρωσία, την Τουρκία ή ακόμη και κάποιο ιδεολογικό κίνημα”.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ τόνισε ότι το επίκεντρο των προσπαθειών της χώρας του αφορά την διακοπή της κλιμάκωσης και την απόσυρση όλων των ξένων στοιχείων, είτε είναι Ρώσοι είτε Σύριοι μισθοφόροι, δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση.

Μετά τη Ρωσία και οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν Τούρκους και Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη. Όσο για τους Ρώσους αυτοί θα περιοριστούν στα τερματικά των πετρελαιοπηγών και πουθενά αλλού.