Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Για να μην σας δουλεύουν με τον ΔΗΘΕΝ Πόντιο... Ο Ιμάμογλου έδωσε 1 εκατ. δολάρια για πορτρέτο του Μωάμεθ Β' του Πορθητή...!!

Ο νέο-οθωμανισμός είναι μια πραγματικότητα στην Τουρκία και δεν αφορά μόνο τους επεκτατικούς σχεδιασμούς του προέδρου της χώρας Ρετζέπ...

ekrem-moameth

Ο νέο-οθωμανισμός είναι μια πραγματικότητα στην Τουρκία και δεν αφορά μόνο τους επεκτατικούς σχεδιασμούς του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα της γείτονα. Στο πλαίσιο αυτό, τη στιγμή που επιχειρείται να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία της Τουρκίας έναντι του Ερντογάν, έδωσε 1 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει πορτρέτο του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή.




Η δημοπρασία από τον οίκο Christie's πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο και ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης κατέβαλε ποσό της τάξης των 770.000 λιρών Αγγλίας (6,5 εκατ. τουρκικές λίρες) για να τον εντάξει στη συλλογή του. Πρόκειται για ελαιογραφία, η οποία πιστεύεται ότι προήλθε από το εργαστήριο του Ιταλού ζωγράφου Τζεντίλε Μπελλίνι τον 15ο αιώνα, αναπαριστώντας τον σουλτάνο Μεχμέτ Β΄, γνωστού και ως Πορθητή, ο οποίος κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453 και κατέσφαξε τον πληθυσμό της.

Περιχαρής ο Εκρέμ Ιμάμογλου με μία διθυραμβική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πει για την απόκτηση του πίνακα: «Θαυμάσια νέα! Ένα πορτρέτο του 15ου αιώνα του Σουλτάνου Μεχμέτ Β΄ του Κατακτητή αγοράστηκε από τον δήμο σε ζωντανή δημοπρασία στο Λονδίνο σήμερα. Είμαστε ενθουσιασμένοι και δεν μπορούμε να περιμένουμε να καλωσορίσουμε σύντομα αυτό το διάσημο έργο τέχνης στην Κωνσταντινούπολη».

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια του πορτρέτου είναι η φιγούρα δίπλα στον σουλτάνο. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν από τους τρεις γιους του αν και η ηλικία του δεν φαίνεται να ταιριάζει. Κάποιοι άλλοι αντιτείνουν ότι μπορεί να είναι ευρωπαίος αξιωματούχος αν και δεν έχει τη γενειάδα, που θα περίμενε κανείς από έναν Οθωμανό άντρα. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι αναμένει την επιστροφή του έργου στο «σπίτι του» μετά από πολλά χρόνια.

Ο Μωάμεθ Β΄ο Πορθητής, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης είναι ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προς τιμήν του ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει το όνομα του σε ένα από τα πλωτά τρυπάνια, που κάνουν πειρατικές γεωτρήσεις στο βυθό της ανατολικής Μεσογείου. Οι Τούρκοι θεωρούν τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία τους. Στόχος του από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στον θρόνο ήταν η πτώση της Πόλης. Πράγματι, τον Απρίλιο του 1453 παρέταξε μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης 100.000 πολεμιστές. Πολιόρκησε την Πόλη 47 ολόκληρες μέρες πριν την πτώση και τη μεγάλη σφαγή. Οι εκστρατείες του οδήγησαν στην κατάλυση του Δουκάτου των Αθηνών, του Δεσποτάτου του Μυστρά, της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και των φραγκικών ηγεμονιών του Αιγαίου μετατρέποντας μέχρι το 1461 την πάλαι ποτέ Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ναυπήγησε ισχυρό ναυτικό θέλοντας να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο και εισέβαλε στη Σερβία και την Βλαχία. Επιχείρησε να καταλάβει την Αλβανία και επιτέθηκε στην Ιταλία με στόχο την κατάληψη της Ρώμης, πράγμα που δεν κατάφερε πεθαίνοντας το 1481.