Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Wall Street Journal: Ο νέος κορωνοϊός σκοτώνει τα θύματά του δέκα χρόνια πριν την ώρα τους

Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από Covid-19 υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είχαν ζήσει για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη. Αυτό είναι το συμ...

Γαλλία-κορωνοϊός: 334 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, σε σύνολο ...

Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από Covid-19 υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είχαν ζήσει για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο μελετών, που παρουσιάζει η Wall Street Journal, και οι οποίες έρχονται να προσθέσουν σημαντικά κομμάτια στην εικόνα για το κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές.




«Ορισμένοι πιστεύουν ότι όσοι πεθαίνουν από τον νέο κορωνοϊό θα πέθαιναν ούτως ή άλλως φέτος.

»Αυτό πολύ απλά δεν ισχύει» σχολιάζει στη WSJ o Άντριου Μπριγκς, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine και υπεύθυνος σε μία εκ των δύο μελετών.

Οι δύο ακαδημαϊκές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν ξεχωριστά, εξέτασαν τα δεδομένα θνησιμότητας σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία για να συγκρίνουν τις ηλικίες των θυμάτων του Covid-19 με τα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής.

Οι μελέτες χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές έλαβαν υπόψη τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής, που συνδέονται με κοινές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η άνοια, ώστε τα δεδομένα να αντανακλούν τη διαφορετική κατάσταση της υγείας όσων πέθαναν.

Μελέτη Σκωτσέζων ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο Wellcome Trust, ίδρυμα του Λονδίνου που χρηματοδοτεί επιστημονικές έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος ετών ζωής, που στοιχίζει ο Covid-19 σε υγιείς ενήλικες είναι 14 για τους άνδρες και 12 για τις γυναίκες.

Σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ο Covid-19 αφαιρεί κατά μέσο όρο πάνω από μία δεκαετία ζωής.

Ακόμη και στις βαρύτερες περιπτώσεις ο ιός αφαιρεί ένα έως έξι χρόνια, ανάλογα με την ηλικία.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ξεχωριστή μελέτη του London School of Hygiene & Tropical Medicine έδειξε ότι κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ ο Covid-19 σκοτώνει τα θύματά του κατά μέσο όρο σχεδόν 14 έτη νωρίτερα και στη Βρετανία κατά σχεδόν 11 έτη νωρίτερα.

Η διαφορά αυτή των ετών έγκειται στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ έως τώρα οι άνθρωποι που προσβάλλονται από Covid19 είναι νεότεροι κατά μέσο όρο από εκείνους στη Βρετανία.

Ακόμη και εάν ληφθούν υπόψη η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, οι Αμερικανοί με πολλαπλές ασθένειες άνω των 90 ετών χάνουν περισσότερο από έναν χρόνο ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη.