Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις... Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο; – Οι άτυποι κανόνες

perpetualΓια να μην έρθεις ποτέ σε αμηχανία, πρέπει να γνωρίζεις τους άτυπους κανόνες σχετικά με το ποιός πληρώνει τον λογαριασμό σε ένα εσ...


perpetualΓια να μην έρθεις ποτέ σε αμηχανία, πρέπει να γνωρίζεις τους άτυπους κανόνες σχετικά με το ποιός πληρώνει τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο, ανάλογα με την περίσταση.








Όταν βρίσκεσαι στο τραπέζι ενός εστιατορίου με μεγάλη και εκλεκτή παρέα, θα έχεις παρατηρήσει ότι την ώρα που ο σερβιτόρος αφήνει τον λογαριασμό στο κέντρο του τραπεζιού, όλοι κοιτάζουν γύρω τους και γενικά επικρατεί μια αμηχανία. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξέρεις ότι υπάρχουν κανόνες σχετικά με το ποιός πρέπει να πληρώσει σε ένα δείπνο, ανάλογα με την περίσταση.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν απόλυτοι και αυστηροί κανόνες σχετικά με το ζήτημα αυτό, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική του συνόλου των ανθρώπων που μοιράζεται το δείπνο, τον λόγο που βρεθήκανε μαζί, και τους παράγοντες που αφορούν την μεταξύ τους σχέση.

Ενώ υπάρχουν πολλά σενάρια, ένας απο τους βασικούς και πιο απαράβατους κανόνες είναι ότι, εαν είστε εσείς ο οικοδεσπότης του δείπνου οφείλετε να παραλάβετε τον λογαριασμό, ενώ αντίθετα αν παρευρεθείτε σε ένα δείπνο ως καλεσμένος τότε είναι πολύ απίθανο να είστε εσείς ο υπέυθυνος για την παραλαβή του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις διαφορετικές καταστάσεις που σίγουρα θα βρεθείτε μια φορά στην ζωή σας, και καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για το πότε πρέπει να πληρώσετε. Εκτός βέβαια είστε απο τους τύπους που “ξέχασαν” το πορτοφόλι τους στο σπίτι…

Με την παρέα σου
Όταν βγαίνει μια μεγάλη παρέα, είθισται ο καθένας να πληρώνει ό,τι παρήγγειλε να φάει και να πιει. Οπότε, όταν βγαίνεις με τους φίλους σου, ο καθένας πρέπει να πληρώσει τα δικά του και να μοιραστείτε τα πιάτα που ήταν για όλο το τραπέζι. Στην περίπτωση όμως που σας καλέσει κάποιος από την παρέα για να γιορτάσετε κάτι, ο λογαριασμός είναι δικός του. Συνήθως, το ποσό του λογαριασμού μοιράζεται δια τα άτομα, ωστόσο κάποιοι μπορεί να συνεισφέρουν μεγαλύτερο ποσό λόγω των επιλογών τους.

Με τη σύντροφό σου
Εδώ δε χωράει μεγάλη ανάλυση. Πληρώνεις εσύ τον λογαριασμό. Εξαιρείται η περίπτωση όπου η ίδια η θέλει να σε βγάλει έξω για να σε κεράσει για ένα ευχάριστο γεγονός.








Με άλλα ζευγάρια
Όπως και στην πρώτη περίπτωση, έτσι και εδώ, πρέπει το κάθε ζευγάρι να πληρώσει τα δικά του. Ωστόσο, εάν είστε φίλοι και βγαίνετε συχνά, μπορείτε να κανονίσετε πότε θα πληρώνει ο ένας και πότε ο άλλος. Για παράδειγμα, εάν πληρώσετε εσείς τη μια φορά, την επόμενη θα πληρώσει το άλλο ζευγάρι, τη μεθεπόμενη πάλι εσείς και πάει λέγοντας…

Με τους γονείς σου
Οι γονείς μια ζωή πληρώνουν για τα παιδιά τους όσο δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητα, οπότε εάν δεν έχεις δικό σου εισόδημα, προφανώς και θα πληρώσουν εκείνοι. Εάν όμως έχεις τη δουλειά σου και γενικώς τα βγάζεις πέρα, είναι πολύ όμορφη κίνηση να τους κάνεις το τραπέζι και να πληρώσεις εσύ. Στην περίπτωση που έχεις κάνει τη δική σου οικογένεια, είθισται να πληρώνει εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική άνεση, ή να πληρώνετε εναλλάξ στις εξόδους σας.

Με τα πεθερικά σου
Αυτή η περίπτωση είναι αρκετά άβολη, ειδικά για έναν άνδρα που δειπνεί με τους γονείς της συντρόφου του. Στο πρώτο δείπνο, συνηθίζεται να πληρώνουν οι γονείς το λογαριασμό, ωστόσο, μια επόμενη φορά μπορείς να πληρώσεις εσύ, δείχνοντας έτσι στα πεθερικά σου ότι είσαι ένας ώριμος ενήλικας που τα βγάζει πέρα. Θα τους κάνεις πολύ καλή εντύπωση.





Γενέθλια/ γιορτή/ επέτειος
Όταν ο εορτάζων καλεί τους φίλους του για να γιορτάσουν μαζί, πληρώνει εκείνος τον λογαριασμό. Οι καλεσμένοι παραδοσιακά έρχονται με δώρα για τον εορτάζοντα και όταν η περίσταση αφορά γενέθλια, του κάνουν έκπληξη τούρτα ή γλυκά.

Με συναδέλφους σου
Εάν βρεθείς σε δείπνο με συναδέλφους σου, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο σκαλοπάτι (ιεραρχικά) με εσένα, τότε το σωστό είναι να πληρώσει ο καθένας το μερίδιο του. Εάν βγείτε όλοι μαζί, με τον προϊστάμενο ή και το διευθυντή σας, τα έξοδα δικαιολογούνται ως έξοδα εργασίας και πληρώνει η εταιρεία, οπότε δεν έχεις καμία υποχρέωση.