Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το βαπόρι και ο επικηρυγμένος Μαδούρο: Η ιστορία ενός ταξιδιού γεμάτου... κοκαΐνη

protothemaΠριν από μερικές ώρες, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα αν...


protothemaΠριν από μερικές ώρες, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα ανοικτά της Ισπανίας συνδέεται με μέλη του καθεστώτος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο
Οι ισπανικές Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση ενός πλοίου στα ανοικτά των ακτών της χώρας, όπου εντοπίστηκαν 4,4 τόνοι κοκαΐνη με την αξία του φορτίου να ξεπερνά τα 165 εκατομμύρια δολάρια. Το «ταξίδι» του συνδέεται με το καθεστώς του διεφθαρμένου Προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο, ο οποίος έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ για 15 εκατομμύρια δολάρια για το εμπόριο κοκαΐνης που έκανε στο αμερικανικό έδαφος επί δύο δεκαετίες…




Απρίλιος 2020. Μετά την αναχώρηση ενός πλοίου από τον Παναμά, οι κολομβιανές Αρχές ενημερώνουν εκείνες της Ισπανίας για ένα πλοίο με «ύποπτο φορτίο». Πράγματι. Το φορτίο αντιστοιχεί σε 4,4 τόνους κοκαΐνης φορτωμένους στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας λίγο πριν το πλοίο διασχίσει τον Ατλαντικό. Στις 25 Απριλίου οι Ισπανικές Αρχές κατέλαβαν το πλοίο κατέσχεσαν το παράνομο φορτίο και συνέλαβαν 28 άτομα τα οποία συνδέονται με το φορτίο στο Karar που φέρει τη σημαία του Τόγκο. Πριν από λίγες ώρες οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με τους υπεύθυνους ερευνητές και τις ανακριτικές Αρχές της Ισπανίας ότι το τεράστιο φορτίο συνδέεται με το καθεστώς του Προέδρου της Βενεζουέλας, Μαδούρο.

Έχοντας μια πληροφορία από τον Οργανισμό Kαταπολέμησης Ναρκωτικών [DEA], την Εθνική Αστυνομία της Κολομβίας και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλημάτων της Μεγάλης Βρετανίας (United Kingdom's National Crime Agency) , ο ισπανικός στρατός κατέλαβε το Karar, ένα πλοίο που απέπλευσε αρχικά από τον Παναμά και στη συνέχεια φόρτωσε 4,4 τόνους κοκαΐνης στα ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας, πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το σκάφος, το οποίο έπλεε υπό τη σημαία του Τόγκο, κατευθύνθηκε προς τη βορειοδυτική παράκτια πόλη του Βίγκο, αλλά αναχαιτίστηκε στα 300 μίλια ανοικτά της ακτής της Γαλικίας, μιας αυτόνομης κοινότητας στην Ισπανία: «Μίλησα με τον Ισπανό πρέσβη σήμερα το απόγευμα, και είναι αλήθεια ότι κατέλαβαν ένα πλοίο που έφυγε από τη Βενεζουέλα μεταφέροντας τέσσερις τόνους ναρκωτικών στα ανοικτά της Ευρώπης και πως στην υπόθεση είναι αναμεμειγμένοι άνθρωποι του καθεστώτος Μαδούρο», δήλωσε ο James Story, διευθυντής της Μονάδας Υποθέσεων της Βενεζουέλας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κολομβία, σε συνέντευξη του.

Τα 15 μέλη του πληρώματος του πλοίου - ως επί το πλείστον υπήκοοι Μπαγκλαντές και Νεπάλ - συνελήφθησαν καθώς και 13 άλλα άτομα, πετυχαίνοντας έτσι ένα τεράστιο πλήγμα σε ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στη Γαλικία, επικεφαλής του οποίου είναι ο Juan Carlos Santórum, ο οποίος απέφυγε τη σύλληψη κατά τη διάρκεια της εφόδου στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Donkey» το περασμένο Σάββατο. Οι Αρχές κατάσχεσαν επίσης αρκετές μοτοσικλέτες και ταχύπλοα από αποθήκες που είχε στη διάθεσή του το δίκτυο κατά μήκος της βόρειας Πορτογαλίας και της πόλης της Γαλικίας Pontevedra.

Σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα El Tiempo, η μεταφορά της κοκαΐνης ήταν δουλειά μιας ομάδας εμπόρων ναρκωτικών από την Κολομβία. Μετά από ανταλλαγή πληροφοριών από τις Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Ισπανίας, της Κολομβίας και της DEA αποκαλύφθηκε ότι η αποστολή είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ οι Κολομβιανές αρχές ερευνούν διεξοδικά τις περιοχές όπου κινούνται όλοι όσοι που εμπλέκονται στο δίκτυο.
Οι ΗΠΑ, ο Μαδούρο και η FARC
Σήμερα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιδιώκει να συλλάβει τον Μαδούρο και άλλα μέλη του καθεστώτος του επειδή βοήθησαν τις κολομβιανές οργανώσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών και την ομάδα ανταρτών της FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας.- Λαϊκός Στρατός -Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia να μεταφέρουν τουλάχιστον 250 τόνους κοκαΐνης στις ΗΠΑ επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο FARC ιδρύθηκε ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας κατόπιν της επιθέσεως κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον κομμουνιστικών αγροτικών θυλάκων κατά τη λήξη της περιόδου La Violencia το 1964. Η κυβέρνηση της Κολομβίας χαρακτηρίζει την οργάνωση ως τρομοκρατική, χαρακτηρισμός που της αποδίδεται και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α, την καναδική κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Χιλής, της Νέας Ζηλανδίας καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή αρκετές άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτή της Βενεζουέλας του Ούγκο Τσάβες, είναι λιγότερο εχθρικές απέναντι στο FARC. Οι ΗΠΑ επίσης έχουν επικηρύξει τον Μαδούρο για 15 εκατομμύρια δολάρια για τις κατηγορίες, που του απαγγέλθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Πρόσθετες αμοιβές ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρονται επίσης για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των Diosdado Cabello ( μέλους της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας), Hugo Carvajal, πρώην Διευθυντού Στρατιωτικών Πληροφοριών και Tareck El Aissmai, πρώην Αντιπροέδρου και νυν Υπουργού Βιομηχανίας και Εθνικής Παραγωγής.

Ο πρώην στρατηγός της Βενεζουέλας Cliver Alcalá, ο οποίος επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση με τον Μαδούρο, παραδόθηκε. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Alcalá και οι ανώτεροι αξιωματούχοι δωροδοκήθηκαν από το FARC με αντάλλαγμα ασφαλούς διέλευσης για μεταφορές κοκαΐνης που στάλθηκαν μέσω της Βενεζουέλας: «Το καθεστώς της Βενεζουέλας, που ηγούνταν ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να μαστίζεται από εγκληματικότητα και διαφθορά», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ. «Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Μαδούρο και ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του φέρεται να έχουν συνωμοτήσει με το FARC, ώστε τόνοι κοκαΐνης να εισέλθουν στις ΗΠΑ και να καταστρέψουν τις αμερικανικές κοινότητες». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γύρω στο 2008, σε μια συνάντηση του Cabello με τον Carvajal, αποφασίστηκε να συντονίσει ο Alcalá τη διακίνηση ναρκωτικών σε συνεργασία με το FARC.