Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Άρση μέτρων - Εκκλησίες: Με συγκίνηση και μάσκα προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς

Άρση μέτρων - Εκκλησίες: Το αντισηπτικό είναι το πρώτο πράγμα που συναντούν οι πιστοί στην είσοδο των ναών «Δοξασμένο το όνομα του Θεού,...

Naoi-ekso

Άρση μέτρων - Εκκλησίες: Το αντισηπτικό είναι το πρώτο πράγμα που συναντούν οι πιστοί στην είσοδο των ναών


«Δοξασμένο το όνομα του Θεού, που μας αξίωσε να βγούμε από τα σπίτια μας και να έρθουμε να ανάψουμε ένα κερί στην εκκλησία», αναφώνησε εμφανώς συγκινημένη ηλικιωμένη κυρία κατά την είσοδό της στον Ιερό Ναού Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων. Από το πρωί πιστοί σε όλοι την χώρα προσέρχονται στους ναούς για να προσευχηθούν καθώς οι εκκλησίες άνοιξαν ξανά.




Τηρώντας μέτρα ατομικής προστασίας αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους ακολουθούν τη σύσταση των ειδικών για την χρήση μάσκας εντός των χώρων λατρείας οι πιστοί το πρώτο πράγμα που συναντούν στην είσοδο των εκκλησιών είναι το αντισηπτικό. Οι προβλεπόμενες αποστάσεις τηρούνται και εντός των ναών κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος μπροστά στις εικόνες.

Μάσκες φορούν και οι νεωκόροι των ναών ανταλλάσσοντας ευχές με όσους προσέρχονται για ατομική προσευχή. Σε κάποιους ναούς μάλιστα έχει αλλάξει και η εσωτερική διαμόρφωση του χώρου με την αφαίρεση καθισμάτων ώστε να επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους για όσους πιστούς θελήσουν να καθίσουν.

Οι Θείες Λειτουργίες εξακολουθούν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών με τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησής τους στο youtube εφόσον η ενορία διαθέτει κανάλι. Εξω από της εκκλησίες, στους πίνακες ανακοινώσεων, έχουν αναρτηθεί οι ώρες κατά τις οποίες οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές τόσο πρωί όσο και το απόγευμα για ατομική προσευχή «τηρουμένων όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής», όπως αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση, από σήμερα έως τις 17 Μαΐου όταν και θα τελεστούν Ιερές Ακολουθίες με τη συμμετοχή πιστών, ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του 1 ατόμου ανά 10 τ.μ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων ανέρχεται σε 50. Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών με την υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό να είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους κατά την είσοδο τους στον ναό. Καθ’ όλη δε, τη διάρκεια παραμονής τους στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας ενώ θα πρέπει, σε εμφανές σημείο κάθε χώρου λατρείας, να έχει ληφθεί πρόνοια για τον αναγκαίο εξοπλισμό υγιεινής (χαρτομάντηλα ή χάρτινες πετσέτες κ.λπ.) με τον συχνό καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται από πολλά φυσικά πρόσωπα (π.χ. κουπαστές, χερούλια κ.λπ.) να είναι απαραίτητος.

eklisia1

naos-arsi-metron-2