Tελευταια Νεα

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020

Ο Ερντογάν προσπαθεί με ψέματα να κρύψει ότι η οικονομία του είναι λίγο πριν τα «τινάξει»

Ο Ερντογάν προσπαθεί με ψέματα να κρύψει ότι η οικονομία του είναι λίγο πριν τα «τινάξει»

Η τουρκική λίρα έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ το πρωί υποχωρώντας σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, αψηφώντας ανοιχτά τις προσπάθειες των κρατικών τραπεζών να στηρίξουν το νόμισμα με την πώληση συναλλάγματος.

Η λίρα κατρακύλησε έως και 7,2490 ανά δολάριο, ακόμη χειρότερα από το επίπεδο που είχε αγγίξει για λίγο κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης της χώρας το 2018.
Η κατρακύλα ήρθε παρά το 1,5 δισ. δολάρια που «έκαψαν» –μόνο την τελευταία εβδομάδα– οι κρατικές τράπεζες κατ’ ἐντολήν του Ερντογάν για να στηρίξουν το νόμισμα.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι μέρος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας των κρατικών τραπεζών να επιβραδύνουν την κατρακύλα της λίρας, αλλά έχει θορυβήσει τους επενδυτές στην Τουρκία που βλέπουν τις τουρκικές αρχές να έχουν κάψει τα αποθέματα ασφαλείας σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους, σε μόλις πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν αφαιρεθούν όμως τα δανεικά δολάρια της κεντρικής τράπεζας από τις εγχώριες τράπεζες, τα αποθέματα του τουρκικού κράτους είναι ήδη αρνητικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου ηγέτη, υποβάθμισε την ανησυχία για τα διαθέσιμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι «επαρκή», ενώ απέκλεισε τη προσφυγή για δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αντ ‘αυτού, ο Αλμπαϊράκ υπογράμμισε τη σκοπιμότητα επίτευξης συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του G20.

Πρόκειται για συμφωνίες ανταλλαγής (swap) συναλλάγματος μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που αποσκοπούν στο να παρέχουν ρευστότητα σε συνάλλαγμα σε περιόδους ανάγκης στους συμμετέχοντες.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει πεισματικά αφεθεί «εκτός» τέτοιων συμφωνιών, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι χώρες του G20 εξυπηρετήσουν τον Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα που θα έρχεται στα χέρια του για να στηρίξει το νόμισμα του που βουλίάζει λόγω των δικών του ανορθόδοξων πολιτικών.

Επιχείρηση εξαπάτησης
Την ώρα που η λίρα βρίσκεται στα σκοινιά, και το μήνυμα της Τουρκίας διεθνώς είναι «η Τουρκία εργάζεται ψύχραιμα με τους διεθνείς εταίρους και επιθυμεί swap lines», η εγχώρια προπαγάνδα έχει πάρει φωτιά:

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu έδωσε τη γραμμή του καθεστώτος:

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

»Προσπάθησαν γρήγορα να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος με λίρες που δεν διέθεταν», αναφέρει.

Η ερμηνεία που «σερβίρει» το κρατικό πρακτορείο στα εκατομμύρια των Τούρκων (που δεν μιλούν και διαβάζουν αγγλικά) προκαλεί ειρωνικά σχόλια, καθώς η διαδικασία που περιγράφει, δεν είναι μια «συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας», αλλά περιγράφει τη γνωστή πρακτική ανοιχτών πωλήσεων, μια κλασσική λειτουργία της αγοράς κατά την οποία οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το κάτι, το τουρκικό νόμισμα εν προκειμένω, θα κινηθεί χαμηλότερα.

Το στοίχημα εναντίον της λίρας είναι η λογική επιλογή για έναν επενδυτή σήμερα που παρακολουθεί τις ανορθόδοξες τυχοδιωκτικές επιλογές του Ερντογάν στην τουρκική οικονομία, πάνω στην οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο.

« Προηγουμενη
Επομενη »