Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Βλέπει ελπίδα» για τον κορονοϊό κορυφαίος επιστήμονας του ΠΟΥ – Τι υποστηρίζει

Στα πόδια τους προσπαθούν να σταθούν αρκετές χώρες παρά την επέλαση του κορονοϊού με τους ειδικούς να βλέπουν φως στον ορίζοντα. ...


Στα πόδια τους προσπαθούν να σταθούν αρκετές χώρες παρά την επέλαση του κορονοϊού με τους ειδικούς να βλέπουν φως στον ορίζοντα.






Περιοχές του κόσμου αρχίζουν να αναδύονται από την πανδημία και προσεκτικά να ξαναρχίζουν ένα είδος κανονικής ζωής, όμως ο νέος κορονοϊός θα θέτει σημαντικούς κινδύνους μέχρι να αναπτυχθούν εμβόλια, επισήμανε σήμερα κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε ότι την ώρα που πολλές χώρες παραμένουν στο μάτι της καταιγίδας, άλλες αρχίζουν να δείχνουν ότι είναι πιθανό να περιοριστεί η ασθένεια σε κάποιο βαθμό.


«Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχει ελπίδα» σημείωσε ο Ράιαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Γενεύη.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση παραμένει πολύ, πολύ σοβαρή, όμως το μοτίβο της νόσου και η πορεία του ιού είναι πολύ διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

«Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι είναι δυνατό να θέσουμε αυτήν την ασθένεια υπό έλεγχο και είναι δυνατό να ξαναρχίσουμε μια φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή, με έναν νέο τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να το κάνουμε και με υπερβολική προσοχή και επαγρύπνηση».

Εντούτοις, ορισμένες χώρες στην Αφρική και την κεντρική και Νότια Αμερική καταγράφουν ακόμη «μια ανοδική πορεία κρουσμάτων» και αν και ενδεχομένως να μην φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα προς το παρόν, η διαθεσιμότητα των τεστ παραμένει ένα θέμα, συμπλήρωσε ο Μάικ Ράιαν.

«Βρισκόμαστε στη μέση της μάχης για τις ζωές μας»
«Βρισκόμαστε στη μέση της μάχης για τις ζωές μας. Όλοι μας σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Θα υπάρχει σημαντικός και εκτεταμένος κίνδυνος έως φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα είναι διαθέσιμο σε όλους».

Όπως εξήγησε ο Ράιαν, χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και άλλες έφθασαν σε αυτό που περιέγραψε ως μια «σταθερή κατάσταση» σε σχέση με την εξάπλωση της COVID-19.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ξεκινούν την ανάδυση από «πολύ έντονες επιδημίες» της νόσου και επιχειρούν τώρα να καθοδηγηθούν σε μια ασφαλή έξοδο από τους σοβαρούς περιορισμούς στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, που επιβλήθηκαν πριν από λίγους μήνες.

Όπως υπογράμμισε ο Ράιαν, αυτό δείχνει «όχι ότι ο ιός μπορεί να νικηθεί πλήρως, αλλά ότι μπορούμε να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ελέγχουμε επαρκώς τον ιό ώστε οι κοινωνικές και οικονομικές ζωές μας να μπορούν να ξεκινήσουν ξανά».

Επανέλαβε, δε, ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση επιδιώκει τη χαλάρωση των περιορισμών, θα πρέπει να το κάνει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ