Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κομισιόν: Πρόβλεψη-σοκ για ύφεση 9,7% και 160.000 ανέργους στην Ελλάδα -Ανάπτυξη 7,9% το 2021

Δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στο βάθος της ύφεσης, υπολογίζοντας ότι αυτή θα φ...

Ελληνική σημαία σε σπίτι στην Αθήνα

Δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στο βάθος της ύφεσης, υπολογίζοντας ότι αυτή θα φτάσει στο 9,7%.

Σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα χτυπηθεί τόσο, λόγω της μεγάλης σημασίας του Τουρισμού στο ΑΕΠ αλλά και της πληθώρας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες. Ειδικά όσον αφορά στον Τουρισμό, το γεγονός ότι το 70% των εισπράξεων σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες παίζει καταλυτικό ρόλο στο εύρος των επιπτώσεων.




Κατά την Κομισιόν, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 30%, η ιδιωτική κατανάλωση κατά 9% και οι εξαγωγές κατά 21,4%, ενώ υπολογίζει ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η ανεργία θα αγγίξει το 20%, με περίπου 160.000 νέους ανέργους.

Ανάπτυξη 7,9% το 2021

Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη με ρυθμούς 7,9% το 2021, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν υψηλά ρίσκα στις προβλέψεις καθώς οι επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών και τις μικρομεσαίες μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, με δεδομένο ότι έχουν ληφθεί μέτρα στο 6,9% του ΑΕΠ και έχουν υιοθετηθεί παρεμβάσεις για τη ρευστότητα στο 1,9% του ΑΕΠ, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (όχι το πρωτογενές) θα φτάσει στο 6,25% φέτος, για να περιοριστεί γύρω στο 2% το 2021, αν δεν γίνουν παρεμβάσεις. Όσον αφορά στο Χρέος, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 196% του ΑΕΠ.

Ως δημοσιονομικούς κινδύνους η Κομισιόν αναδεικνύει τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τις εκκρεμείς υποθέσεις για την ΕΤΑΠ, τα πιθανά κονδύλια για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ αλλά και το τελικό κόστος των μέτρων για τις επιπτώσεις του κορωνοιού.

Αναλυτικά η έκθεση των εαρινών προβλέψεων

Εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2020: Μια βαθιά και άνιση ύφεση
Η πανδημία του κορωνοϊού συνιστά σημαντικό σοκ για την παγκόσμια οικονομία και τις οικονομίες της ΕΕ, με πολύ σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη απάντηση σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, η οικονομία της ΕΕ θα αντιμετωπίσει φέτος μια ύφεση ιστορικών διαστάσεων.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2020, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά το πρωτοφανές ποσοστό 7¾ % το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6¼ % το 2021. Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7½ % το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6 % το 2021. Οι προβλέψεις όσον αφορά την ανάπτυξη για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά εννέα περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2019.

Ο κλυδωνισμός στην οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικός ως προς το ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη, αλλά τόσο η πτώση της παραγωγής το 2020 (από -4¼ % στην Πολωνία έως -9¾ % στην Ελλάδα) όσο και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να διαφέρουν αισθητά. Η οικονομική ανάκαμψη κάθε κράτους μέλους θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας στην οικεία χώρα, αλλά και από τη διάρθρωση των οικονομιών τους και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν εφαρμόζοντας σταθεροποιητικές πολιτικές. Δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ΕΕ, η δυναμική της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος θα επηρεάσει επίσης την ισχύ της ανάκαμψης άλλων κρατών μελών.

Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις