Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

61% των Ελλήνων φοβούνται ότι θα καταπατηθούν τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω κορωνοϊού - Φόβος για φτώχεια & πείνα

Ακρως αποκαλυπτική είναι μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών ...

61% των Ελλήνων φοβούνται ότι θα καταπατηθούν τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω κορωνοϊού - Φόβος για φτώχεια & πείνα

Ακρως αποκαλυπτική είναι μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση την οποία προκύπτει ότι οι Έλληνες φοβούνται τα μέγιστα για την οικονομική τους κατάσταση και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταπάτησης των ατομικών τους δικαιωμάτων (αυτό φοβάται το 61%).




Πολλοί από αυτούς ένιωσαν και κατάλαβαν πως βασικά τους συνταγματικά δικαιώματα έχουν ανασταλλεί και θα παραμείνουν υπό αναστολή για πολύ καιρό που σημαίνει ότι θα το συνηθίσουν κιόλας.

Ότι συνηθίζεται δυστυχώς μετά γίνεται και μόνιμο.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείτο από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή Στέλιο Παπαθανασόπουλο, τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Αρμενάκη και τον διδάσκοντα του Τμήματος και ερευνητή του Εργαστηρίου Δρ. Αχιλλέα Καραδημητρίου.

Η έρευνα ήταν διαδικτυακή, έγιναν 38 ερωτήσεις σε 2.525 άτομα σε διάστημα τριών περίπου εβδομάδων (29 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2020) και οι απαντήσεις είναι πολύ σημαντικές.

Σε γενικές γραμμές το ερωτηματολόγιο απευθύνεται στις φοβίες των Ελλήνων και δυστυχώς δείχνουν και τα πολλά ψυχολογικά «κουσούρια» που απέκτησαν οι Έλληνες.

Εκτίμησή μας είναι ότι η έρευνα αυτή είναι κυρίως ένα «ψυχογράφημα» την ελληνικής κοινωνίας και για αυτό ίσως έχει ακόμα πιο ιδιαίτερη σημασία.

Βασικό σημείο της έρευνας είναι η επόμενη ημέρα, τι φοβάται ο κόσμος περισσότερο:

Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού προβληματίζεται για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση της πανδημίας τόσο στην εθνική, όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Μάλιστα, για τους δύο αυτούς τομείς οι ερωτώμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι φοβούνται πολύ (67% για την εθνική οικονομία και 61% για την παγκόσμια οικονομία) και σε μικρότερο ποσοστό ότι φοβούνται αρκετά (16% για την εθνική οικονομία και 19% για την παγκόσμια οικονομία).

Συνολικά δηλαδή για την εθνική οικονομία φοβούνται το 83% και για την παγκόσμια το 80%! Τα ποσοστά είναι πολύ μεγάλα και συνεπώς οι μόνοι που δεν φοβούνται είναι αυτοί που δεν τους αγγίζει καμία κρίση ότι κι αν συμβεί λόγω πολύ υψηλών εισοδημάτων που είναι βέβαιοι ότι ποτέ δεν θα τα χάσουν.

Μεγάλος είναι επίσης ο φόβος (62%) που εκφράζει μικρότερη αλλά σημαντική μερίδα του κοινού (40% φοβούνται πολύ και 22% φοβούνται αρκετά) σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας στα οικονομικά των ατομικών νοικοκυριών, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κρίση του κορωνοϊού αποτελεί για τους Έλληνες κυρίως ένα μείζον θέμα με οικονομικές προεκτάσεις.




Άλλοι μεγάλοι φόβοι που εκφέρουν οι Έλληνες ως απότοκο της πανδημίας είναι η πιθανότητα θανάτου συγγενών (46%), ή άλλων άγνωστων συνανθρώπων (38%), η πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός αγαπημένου προσώπου (45%), καθώς και ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών (34% φοβάται πολύ, 14% φοβάται αρκετά και 13% φοβάται).

Συνολικά δηλαδή τον φόβο της καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών τον έχει το 61% των πολιτών.

Προφανώς η πλειοψηφία καταλαβαίνει πως με αφορμή τον ιό άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» καί κάποιοι βρήκαν ευκαιρία για να εκπληρώσουν τα «όνειρά» τους.

Υπαρκτός είναι και ο φόβος μεγάλου μέρους του κοινού (42%) για την πιθανότητα προσωπικής νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας (13% φοβάται πολύ, 13% φοβάται αρκετά και 16% φοβάται), ενώ δεν ισχύει κάτι παρόμοιο για το ενδεχόμενο εξάντλησης τροφίμων (41% δεν φοβάται καθόλου, 35% φοβάται λίγο).

Αυτό που προκύπτει από την έρευνα είναι πως έχουν καταφέρει τον Έλληνα να φοβάται τον «ίσκιο» του και αυτό σημαίνει πως είναι επιρρεπής να δεχθεί τα πάντα και έχει σημασία αυτό.