Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΟΙ «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»... Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι θα απελευθερώσει έως 2.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι εκκίνησε σήμερα τη διαδικασία απελευθέρωσης σχεδόν 2.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν σε μια “χειρονομί...

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι θα απελευθερώσει έως 2.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι εκκίνησε σήμερα τη διαδικασία απελευθέρωσης σχεδόν 2.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν σε μια “χειρονομία καλής θέλησης” ως απάντηση στην μονομερή απόφαση των ανταρτών για τριήμερη εκεχειρία, δήλωσε εκπρόσωπός του.





“Ο πρόεδρος Γκάνι ξεκίνησε σήμερα μια διαδικασία για την απελευθέρωση έως 2.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν, σε μια χειρονομία καλής θέλησης ως απάντηση στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ιντ αλ-Φιτρ”, έγραψε ο εκπρόσωπός του Σεντίκ Σεντικί στο Twitter.

Η ξαφνική αυτή πρόοδος σημειώνεται έπειτα από μήνες κλιμάκωσης της βίας που έδειχνε να οδηγεί την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο στρατοπέδων στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η αφγανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι στο μήνυμά του για τη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ.

Σε ομιλία του προς το έθνος από το προεδρικό μέγαρο, ο Γκάνι είπε ότι και οι Ταλιμπάν θα πρέπει να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενούς τους από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου στη Ντόχα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν, η οποία όμως δεν επικυρώθηκε από την Καμπούλ. Η απελευθέρωση έως και 5.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν ήταν μέρος της συμφωνίας αυτής που είχαν κάνει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ, καθώς και προϋπόθεση που έθεσαν οι ισλαμιστές μαχητές για να μετάσχουν στις ενδοαφγανικές συνομιλίες.

Η τεράστια ανταλλαγή κρατουμένων — έως 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων – έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου, αλλά συνάντησε πολλά εμπόδια. Η Καμπούλ σταμάτησε την απελευθέρωση μαχητών Ταλιμπάν στις αρχές Μαΐου, αφότου απελευθέρωσε 1.000 μεταξύ αυτών, ενώ οι αντάρτες απελευθέρωσαν περίπου 300 μέλη των αφγανικών δυνάμεων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν εντός 14 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ασφάλεια και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις αφγανικές αρχές για το μέλλον της χώρας.

H αφγανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει έως τώρα να απελευθερώσει 1.500 κρατούμενους Ταλιμπάν τονίζοντας ότι οι ενδοαφγανικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν έπειτα από αυτό.