Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΟΙΓΟΥΝ οι Εκκλησίες: Έτσι θα λειτουργούν από 17 Μαΐου - Σύστημα ελεγχόμενης αναμονής και όριο πιστών

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις εκκλησίες της χώρας από την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν ξανά οι πόρτες τους για τους π...



Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις εκκλησίες της χώρας από την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν ξανά οι πόρτες τους για τους πιστούς, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Από την ερχόμενη Κυριακή, διευκρίνισε, στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη θα είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα.




Εξήγησε στη συνέχεια ότι το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια, ενώ στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά και συστήνεται στους πιστούς με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα να φορούν μάσκα. Τα μεγάφωνα θα είναι ανοιχτά τις ώρες της Θείας Λειτουργίας και όπου υπάρχει η δυνατότητα θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες. Αποστάσεις μεταξύ των πιστών θα τηρούνται και κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου και τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς. Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός και θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα. Τέλος, τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει σε ανακοίνωση «την πικρία, τη λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του Διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με τη διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας».

Επιπλέον, η ΔΙΣ, που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, «λαβούσα υπ' όψιν της τα δημοσιεύματα μέρους του τουρκικού Τύπου εναντίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, θεωρεί άδικη την επίθεση αυτή και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το σεπτό πρόσωπό του».

Επίσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, αφού έλαβε υπόψη της «την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ιερών Ναών με τη συμμετοχή των πιστών» και αποφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ